Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

SaS presadzuje voľbu prezidenta a poslancov NR SR aj zo zahraničia

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Možnosť voliť prezidenta a poslancov Národnej rady SR aj zo zahraničia presadzuje opozičná SaS cez pozmeňujúci návrh k volebným kódexom, ktorý liberáli predložili v dnešnej parlamentnej rozprave. Poslanci Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová (obaja SaS) tvrdia, že takto vypočuli hlas mnohých občanov Slovenska, ktorí mali vôľu voliť v nedávnych prezidentských voľbách, ale pre rôzne dôvody nemohli prísť na Slovensko. Podľa ich návrhu majú byť volebnými okrskami diplomatické misie a generálne konzuláty v zahraničí.

Druhým svojím návrhom sa poslanci SaS snažia predísť rôznym volebným machináciám, ktoré sa spájajú najmä s hlasovaním Rómov v osadách. Navrhujú, aby zdravotne postihnutí alebo negramotní mohli voliť v sprievode inej osoby iba v prípade, ak okrskovej komisii vopred túto požiadavku oznámia. Volič, ako aj jeho sprevádzajúca osoba, budú zároveň poučení o spôsobe hlasovania a o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda.

"Myslím si, že týmto spôsobom nebude nijako obmedzené či poškodené politické právo ľudí voliť, ale zároveň by táto procedúra mala odrádzať podvodníkov," podotkol Poliačik.

Poslanec sa ďalším pozmeňujúcim návrhom pokúša odstrániť tzv. volebné paradoxy, ktoré niekedy spôsobuje na Slovensku používaná metóda prepočítavania hlasov. Poliačik tu poukazuje na to, že niekedy hlas voliča pre stranu môže z hľadiska počtu získaných mandátov podporiť stranu inú. Poslanec preto presadzuje Websterovu metódu, ktorá zabezpečí, že pre politickú stranu bude vždy lepšie, ak získa viac hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu