Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Glváč: Budem rád, ak fragment Štefánikovej sochy uvidí čo najviac ľudí

Milan Ftáčnik a Martin Glváč Zobraziť galériu (4)
Milan Ftáčnik a Martin Glváč (Zdroj: MO SR)

BRATISLAVA - Tvár Milana Rastislava Štefánika sa dnes po 60 rokoch vrátila do Bratislavy. Ide o fragment pôvodnej sochy, ktorý bol v čase komunistického režimu odstránený spred bratislavskej Reduty. Verejnosť si ho môže až do piatka 16. mája pozrieť v Primaciálnom paláci. Expozíciu s názvom „60 rokov skrývaná tvár Štefánika opäť v Bratislave“ venovanú pamiatke generála Štefánika dnes otvorili minister obrany SR Martin Glváč a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

„Som rád, že dnes môžeme širokej verejnosti ukázať pozostatok sochy, ktorá bola v roku 1954 zničená. Aj takýmto spôsobom si môžeme pripomenúť zásluhy tejto významnej osobnosti našich dejín,“ uviedol minister Glváč. Zároveň zdôraznil, že skutky Milana Rastislava Štefánika majú veľký význam až po dnešnú dobu. „Budem rád, ak fragment sochy, ktorý sa podarilo zachovať, uvidí čo najviac Bratislavčanov a občanov celého Slovenska,“ povedal šéf rezortu obrany.

Glváč: Budem rád, ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MO SR)

Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik ocenil iniciatívu Ministerstva obrany SR zorganizovať výstavu pri príležitosti 95. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika a 100. výročia začiatku 1. svetovej vojny. V Bratislave máme sochu, ktorá je replikou tej pôvodnej. Teraz máme možnosť pozrieť sa na originál a sprístupniť ho čo najväčšiemu množstvu ľudí, povedal primátor.

Glváč: Budem rád, ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MO SR)

Po fragmente pôvodnej sochy pátrala Nadácia Milana Rastislava Štefánika. „Vedelo sa, že neznámy majiteľ v Bratislave mal fragment hlavy, ktorý sa zachoval z celkovej sochy. Nikto sa však k tomu nehlásil. Neskôr sme sa dozvedeli, že sa nachádzal v Čechách a odtiaľ sa dostal do Slovenskej národnej galérie,“ uviedol čestný predseda Nadácie Milana Rastislava Štefánika profesor Jána Fuska.

Glváč: Budem rád, ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MO SR)

Štefánikova socha, ktorú vytvoril český sochár Bohumil Kafka, stála na dnešnom Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave v rokoch 1938 – 1954. Reprezentanti totalitnej moci sa ju rozhodli zlikvidovať. Pri prvom pokuse o jej odstránenie z piedestálu, bola strhnutá len hlava.

Až na druhý raz strhli zvyšok sochy, nekultúrnym spôsobom ju rozbili a materiál použili na odliate inej sochy. Doteraz nie je zrejmé, ako sa tvárová časť sochy dostala do Čiech, ale v roku 1969 bola privezená pracovníkmi ČSAD späť do Bratislavy ako prevod z Národnej galérie v Prahe.

V normalizačných rokoch fragment v SNG nezaevidovali, až pri štúdiu menších sôch generála Štefánika v roku 2012, sa v archíve SNG našli dokumenty o pôvode fragmentu. Ministerstvo obrany SR ho v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislava, Nadáciou M. R. Štefánika a Slovenskou národnou galériou prvýkrát po 60. rokoch odprezentujú verejnosti. Zaujímavosťou je, že bronzový odliatok je 92 cm vysoký a váži viac ako 80 kg.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu