Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kažimír: Nie sme si vedomí pochybenia pri kontrole čerpania eurofondov

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nie sme si vedomí nijakého pochybenia či narušenia nejakej metodiky. Týmito slovami reagoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na medializované informácie o tom, že audit Európskej komisie (EK) ukázal chyby Slovenska pri čerpaní prostriedkov z eurofondov.

Hospodárske noviny priniesli informáciu, že kontrolóri z Bruselu našli pochybenia pri verejných obstarávaniach v takmer všetkých operačných programoch. Má ísť o nedostatočnú kontrolu a zlý systém kontroly čerpania peňazí či diskriminačné podmienky v tendroch. Za chyby vraj Slovensku hrozí pozastavenie platieb zo strany EK.

"Ja som čítal nejakú správu, ktorá bola sčasti založená na takom "jedna pani povedala". Príčiny, ktoré tam boli uvedené, absolútne popieram, to je nezmysel," povedal Kažimír novinárom po dnešnom rokovaní vlády. Dodal, že s pozastavením programu, prijatím akčného plánu a jeho následným odblokovaním sa stretáva pravidelne každá vláda a ide o normálny proces.

Z troch rôznych riaditeľstiev EK, s ktorými rezort spolupracuje, sú podľa ministra s kvalitou slovenského auditu dve úplne spokojné a jedno riaditeľstvo vznieslo isté pripomienky. Zároveň odmietol, že by audit zámerne skresľoval či zahmlieval určité informácie s tým, že za oblasť auditu na ministerstve financií je už roky, aj po zmene vlád, zodpovedný ten istý človek. Do dvoch týždňov vraj budú známe výsledky odborných debát medzi zástupcami EK a slovenských orgánov.

"Vzhľadom na to, že v zmysle požiadavky Európskej komisie je obsah tohto návrhu správy dôverný, nie je možné poskytnúť bližšie informácie k nedostatkom alebo predmetu výkonu misie," uviedol v reakcii tlačový odbor rezortu financií.

Podľa hovorkyne eurokomisára pre regionálnu politiku Johannesa Hahna Shirin Wheelerovej v súčasnosti prebieha proces analýz kontrolných správ, ktoré EK poskytujú všetky členské štáty ako audity programov podporených z európskych prostriedkov.

"Slovensko je jednou z viacerých krajín, kde si EK po preskúmaní niektorých poskytnutých správ, ktoré boli predložené ako súčasť tohto každoročného kontrolného procesu, vyžiadala bližšie vysvetlenie," priblížila. Otázky komisie sa týkajú metodológie auditu a monitoringu programov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu