Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovenských vojakov čakajú zmeny: Prečítajte si, čo má byť inak

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vojaci by už v budúcnosti nemali dostávať príplatok za to, že pôjdu na cvičenie (za vyvedenie vojsk do výcvikového priestoru), ani na úpravu bytu po presťahovaní. Rezort obrany totiž vojakom už žiadne služobné byty neprideľuje. Nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý je v pripomienkovom konaní, hovorí aj o ďalších úpravách v príplatkoch.

Mala by sa napríklad obmedziť výška súbežných príplatkov, ktoré sú súčasťou služobného platu profesionálneho vojaka. Príspevok na bývanie by mal nahradiť stabilizačný príspevok, ktorý bude patriť profesionálnemu vojakovi v dočasnej štátnej službe a stálej štátnej službe za každý ukončený mesiac v týchto službách.

Zákon obsahuje aj presné pravidlá na jeho výpočet. Výška stabilizačného príspevku má zodpovedať 17-percentnému rozdielu medzi hodnostným platom prvého platového stupňa hodnosti generál a hodnostným platom prvého platového stupňa hodnosti vojak 2. stupňa. Pre vojakov v Bratislave sa má táto suma vynásobiť koeficientom 1,2. Stabilizačný príspevok v polovičnej výške dostanú vojaci, ktorí si prenajali služobný alebo obecný byt, prípadne kúpili bývalý služobný či iný byt.

Stabilizačný príspevok podľa obdobných pravidiel patrí aj profesionálnemu vojakovi, ktorý bol ustanovený do funkcie v inom mieste výkonu štátnej služby. Stabilizačný príspevok, ktorý pozná dnešný zákon, sa ponovom stane osobitným stabilizačným príspevkom - vypláca sa vojakom, ktorí vykonávajú štátnu službu vo vybranej vojenskej odbornosti alebo špecializácii (piloti, lekári). 

Upraviť sa majú aj pravidlá náhrady cestovných výdavkov na návštevu rodiny, ktoré patria profesionálnemu vojakovi, ak vykonáva štátnu službu na inom mieste, ako žije jeho rodina. Spomínanú náhradu budú poskytovať profesionálnym vojakom jedenkrát týždenne počas troch rokov odo dňa vymenovania alebo prijatia do dočasnej, stálej alebo krátkodobej štátnej služby, resp. alebo od ustanovenia alebo vymenovania do funkcie v inom meste. Podmienkou jej poskytovania je, že rodina žije s profesionálnym vojakom v domácnosti na území Slovenska. 

Podľa súčasných predstáv vedenia rezortu by mala podstatná časť profesionálnych vojakov zostať v armáde do veku 55 rokov a viac. Preto chcú zabezpečiť, aby hodnostné platy rástli po dlhšiu dobu služby - profesionálnych vojakov by to motivovalo zotrvať v služobnom pomere čo najdlhšie. V armáde sa totiž v uplynulom období objavil trend, že pre nemotivačné odmeňovanie odchádzali do zálohy profesionálni vojaci, ktorí boli pripravení, vycvičení a majú skúsenosti s prácou v medzinárodnom prostredí. Návrh zákona predpokladá rozšírenie tabuľky hodnostných platov o dva platové stupne - doteraz im platy stúpali do odslúženia 27 rokov (ku koncu služby vždy po troch rokoch), ponovom by to bolo aj po odslúžení 33 rokov.

Pritom sa u všetkých vojenských hodností okrem vojenských hodností vojak 2. stupňa, slobodník a poručík zachováva rast platov vo všetkých platových stupňoch. Tabuľka hodnostných platov by sa začínala na sume 608 eur pre vojaka 2. stupňa, ktorý ešte nemá za sebou ani rok služby. Stropom hodnostných platov by bolo 3 254,50 eura pre generála, ktorý je v armáde viac ako 33 rokov.

Plat profesionálneho vojaka tvorí hodnostný plat a ďalšie prípadné zložky: platová kompenzácia za sťažené vykonávanie štátnej služby, príplatok výkonným letcom, výsadkárom, príslušníkom Vojenského spravodajstva, Vojenskej polície, zdravotníckym pracovníkom, vrcholovým športovcom, príplatok za zastupovanie alebo za výkon voľnej veliteľskej funkcie, odmena a zahraničný príspevok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu