Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SR chce predať technologické zariadenia cyklotrónového centra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko chce predať technologické zariadenia Cyklotrónového centra (CC) SR nachádzajúce sa v Rusku. Ide o jeden z krokov návrhu ďalšieho postupu v tomto projekte, ktorý dnes zobrala vláda na vedomie.

Ruská strana sa do 30. januára vyzve, aby uskutočnila kroky k nájdeniu záujemcu o ich kúpu za čo najvýhodnejších podmienok pre Slovensko. Do 25. januára sa má zároveň Rusko záväzne vyjadriť aj k dohode o vytvorení spoločného slovensko-ruského podniku. Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý je zároveň spolupredsedom medzivládnej zmiešanej komisie, ide o posledný pokus na jeho vytvorenie.

"Z ruskej strany sú ubezpečenia na najvyššej politickej úrovni, že o to majú záujem, ale zatiaľ sa nepodarilo identifikovať partnera, ktorý by do toho išiel," konštatoval po skončení rokovania vlády.V prípade, že nevyjde ani jeden z týchto krokov, tak sa do konca januára vyzve, aby tieto technologické zariadenia priviezlo po etapách na Slovensko. Prvotný návrh vybudovania laboratória vypracoval kolektív pracovníkov vyslaných z rôznych slovenských vedeckých inštitúcií. Vláda SR tento zámer schválila v roku 1996.

Ako dodal, rovnako tak signalizujú záujem o využitie technologického zariadenia. "Je to unikátna technológia, ktorá sa v týchto zemepisných priestoroch nenachádza. Zatiaľ sa ukazuje, že je predajná," deklaroval.

Do konca februára sa na rokovanie vlády má dostať návrh ďalšieho postupu v projekte, ktorý sa bude odvíjať od toho, ako dopadnú predmetné kroky. Lajčák si myslí, že najvýhodnejšie pre Slovensko by bolo dotiahnuť projekt do konca a komerčne využívať technológiu. "To si ale vyžaduje investície, na ktoré nemáme prostriedky," poznamenal.

Prvotný návrh vybudovania laboratória vypracoval kolektív pracovníkov vyslaných z rôznych slovenských vedeckých inštitúcií. Vláda SR tento zámer schválila v roku 1996. V roku 1999 súhlasila s dobudovaním CC SR z prostriedkov zadlženosti Ruska voči Slovensku v celkovej výške 108 miliónov amerických dolárov, z toho 80 miliónov malo ísť na technológie a 28 miliónov na výstavbu objektov.

V novembri 2009 slovenský kabinet súhlasil s jeho dostavbou prostredníctvom spoločného slovensko-ruského podniku so strategickým partnerom z Ruskej federácie. Táto vízia spočívala na princípe, že slovenská strana vloží do spoločného podniku nehnuteľný a hnuteľný majetok. Ten predstavoval rozostavanú budovu v areáli Slovenského metrologického ústavu v bratislavskej Karlovej Vsi, cyklotrón DC-72, ktorý je určený pre urýchľovanie protónov a ťažkých iónov, ako aj ostatné technológie vo vlastníctve SR.

Ruská strana zase mala vložiť financie v takej výške, aby sa zabezpečila dostavba budovy, nákup potrebných koncových zariadení a 10-ročná prevádzka spoločného podniku. Ani po viacerých rokovaniach, ktoré sa za účelom nájdenia strategického partnera uskutočnili, ruská strana neurobila rozhodujúce kroky, ktorými by deklarovala ochotu pokračovať v projekte CC SR. Rozhodujúce stanovisko k projektu je potrebné prijať do konca januára.

Lajčák potvrdil, že pred istým časom sa uskutočnili k tejto problematike ďalšie rokovania. "Ruská strana indikovala záujem, ale ja sám si takých indikácií a záujmov pamätám niekoľko," podčiarkol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu