Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Projektu pri Bratislave by mala vláda schváliť status významnej investície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda by mala dnes na svojom prvom tohtoročnom rokovaní schváliť vydanie osvedčenia o významnej investícii pre projekt Metropolis spoločnosti Hervex, dcérskej firmy investora Trigranit. Prvá etapa projektu pri Bratislave by mala stáť 223 miliónov eur a je rozložená na obdobie rokov 2014 až 2018.

"Predložený projekt Metropolis spĺňa definičné znaky významnej investície, cieľom ktorej je vybudovanie mestskej a súčasne nadregionálnej destinácie cestovného ruchu zásadne zvyšujúcej počet návštevníkov Bratislavy," tvrdí vládny materiál.

Správu trhoviska, tržnice a príležitostného trhu bude povinný vykonávať ich zriaďovateľ. "Týmto spôsobom sa má odstrániť nejasnosť pôvodného ustanovenia v zákone, ktoré sa nezaoberalo výkonom správy trhových miest pre prípady, kedy boli vo vlastníctve inej osoby ako obce," uvádza ministerstvo hospodárstva v návrhu novely zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, ktorú má vláda tiež v dnešnom programe.

Národná banka Slovenska (NBS) by mala dostať väčšie právomoci pri dohľade nad finančným trhom. Vyplýva to z návrhu koncepcie ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu, ktorý vypracovalo ministerstvo financií v spolupráci s NBS.

Rezort v dokumente stanovil niekoľko cieľov, ktoré majú prispieť k väčšej ochrane slovenských spotrebiteľov. NBS by mala v budúcnosti napríklad dohliadať na všetky licencované subjekty na finančnom trhu. Tento dohľad by sa mohol po novom týkať napríklad nebankových subjektov. Pôžičky by podľa materiálu mohli ľuďom poskytovať iba licencované subjekty, ktorých podnikanie bude pod dohľadom centrálnej banky. Aj sťažnosti na finančné spoločnosti by mohli klienti podávať na jednom kontaktnom mieste, na zriadenie ktorého sa koncepcia tiež zameriava.

Slovensko by malo počas rokov 2014 až 2020 dostať z rozpočtu Európskej únie 20,3 miliardy eur, odvody do tohto rozpočtu by naopak mali predstavovať 6,8 miliardy eur. "Z pohľadu Slovenskej republiky je možné dohodu o viacročnom finančnom rámci hodnotiť pozitívne. Odhadovaná čistá rozpočtová pozícia SR voči rozpočtu EÚ by mala byť na úrovni 13,5 miliardy eur," priblížil rezort financií v informačnej správe o nových eurofondoch.

Ministerstvo školstva na dnešné rokovanie vlády predložilo zoznamy odborov, ktoré produkujú málo absolventov pre trh práce a takých, ktoré ich naopak produkujú priveľa. Medzi 39 žiadaných odborov zaradilo napríklad tesára, kachliara, kominára, strechára, chovateľa oviec či rybára. Medzi tie, z ktorých vychádza viac študentov, než potrebuje trh práce, patria strojárstvo, operátor ekologických zariadení, grafik digitálnych médií, mechanik počítačových sietí či spoločné stravovanie. Rezort školstva už zoznamy schválil. Vláde predkladá informáciu o ich schválení.

Na programe 89. schôdze je aj novela zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorá na základe požiadaviek z praxe zavádza nové pojmy. Zároveň precizuje kompetencie a postavenie poradných orgánov ministerstva kultúry.

Ministri sa tiež oboznámia s návrhmi na riešenie dlhodobo stagnujúceho projektu Cyklotrónového centra SR, ako aj s vyrozumením ombudsmanky Jany Dubovcovej k minuloročnému policajnému zásahu v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu