Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do rozpravy o rozpočte je prihlásených ešte 13 poslancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec za KDH Ivan Uhliarik otvorí dnes 9. deň 27. schôdze parlamentu, na ktorej bude pokračovať diskusia k návrhu štátneho rozpočtu pre rok 2014. Písomne je do rozpravy k zákonu roka prihlásených ešte 13 poslancov, potom sa budú môcť zákonodarcovia prihlásiť ústne. Doteraz vystúpilo k rozpočtu v pléne deväť zákonodarcov. Rokovanie o rozpočte odštartovalo v parlamente popoludní vo štvrtok 5. decembra, keď ho predstavil minister financií Peter Kažimír.

Bývalý minister financií Ivan Mikloš návrh rozpočtu kritizoval a tvrdil, že neprináša konsolidáciu vedúcu k dlhodobej udržateľnosti verejných financií, ale sústreďuje sa na jednorazové opatrenia. „Vláda nevie šetriť na sebe, vie len ľuďom dvíhať dane,“ povedal.

Opozícia vláde vyčítala predovšetkým zavedenie nových daňových licencií, ktoré majú povinne všetky firmy platiť od začiatku budúceho roka. Opoziční zákonodarcovia považujú toto opatrenie za kontraproduktívne, a aj keď prinesie do rozpočtu peniaze, poškodí podnikateľské prostredie. "Táto daň je jedným z najhorších opatrení tejto vlády. Je to podobné, ako by sme povedali, že nezamestnaný by mal platiť daň z príjmu," myslí si poslanec za Most-Híd Ivan Švejna.

Podľa Kažimíra však má byť základným pilierom konsolidácie zlepšovanie efektivity výberu daní. Pôvodný návrh rozpočtu predložený do parlamentu pritom počítal pre budúci rok s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu, čo by oproti tohtoročným plánovaným takmer trom percentám znamenalo iba mierne zníženie.

Po poslednej aktualizácii daňových prognóz však predstavitelia rezortu financií avizovali, že časť z dodatočných príjmov pôjde v budúcom roku aj na znižovanie schodku, ktorý by tak mal dosiahnuť 2,6 % výkonu ekonomiky.

Z dôvodu nových prognóz vývoja príjmov z daní a odvodov, podľa ktorých by tieto príjmy mali byť len v budúcom roku vyššie o 375 mil. eur, poslanci už pri prerokúvaní rozpočtu vo finančnom výbore navrhli v rozpočte úpravy.

Oproti pôvodnému návrhu by sa tak mali príjmy štátneho rozpočtu v budúcom roku zvýšiť z 13,837 mld. eur na 14,108 mld. eur pri súčasnom navýšení výdavkov z 17,223 mld. eur na 17,392 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu sa tak oproti pôvodnému plánu navrhuje nižší o 102,2 mil. eur na 3,284 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu