Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Je preukázateľné, že zlúčenie vojenských tajných služieb znížilo náklady

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zlúčením Vojenského obranného spravodajstva a Vojenskej spravodajskej služby od januára 2013 sa znížili náklady na činnosť Vojenského spravodajstva, čo je aj preukázateľné. Tvrdí to ministerstvo obrany (MO) v reakcii na kritiku podpredsedu SaS Ľubomíra Galka, ktorý výroky o šetrení označil za lož.

Hovorkyňa rezortu Martina Balleková pritom poukázala aj na slová predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti VS Martina Fedora (SDKÚ–DS), ktorý ušetrenie peňazí potvrdil.

"Úprava rozpočtu VS je logická, nakoľko vojenské spravodajstvo za éry pána Galka nevykonávalo žiadnu spravodajskú činnosť, iba odpočúvalo sekretárky, novinárov, kamionistov a ďalších nevinných ľudí. Úprava súvisí s presunom rozsiahlych kompetencií z ozbrojených síl do podriadenosti VS. Vyjadrenia pána Galka považujeme za pokračovanie jeho eštebáckych metód. Keď už nevie vysvetliť kšefty, ktorými pripravil vojakov o milióny eur, mohol by konečne vysvetliť aspoň, prečo sa za jeho éry kopírovali žiadosti na odpočúvanie nevinných ľudí," dodala Balleková.

Galko dnes upozornil, že rozpočet VS bol počas roku 2013 cez mimoriadne vnútrorezortné opatrenia ministerstva obrany (MO) navýšený takmer o 30 percent a na budúci rok má vojenská tajná služba dostať z rozpočtu o 15 percent viac, ako bolo plánované pre tento rok. To je podľa neho v rozpore so sľubmi o 19-percentných úsporách, ktoré mali prísť po zlúčení dvoch vojenských tajných služieb do jednej.

"Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) 21. decembra 2012 vyhlásil, že zlúčením Vojenskej spravodajskej služby a Vojenského obranného spravodajstva do VS bude dosiahnutá úspora 19 percent v rozpočte VS. Ministra Glváča dobehla lacná lož. Ubezpečujem, že takto vo vzduchu lietajú milióny eur," vyhlásil Galko.

O výdavkoch VS v roku 2013 rokoval vo štvrtok (28.11.) aj osobitný kontrolný výbor, pričom Galko sa zaujímal práve o 30-percentné navýšenie rozpočtu VS v tomto roku. "Inde sa bežným vojakom vzalo a Glváčovým tajným sa pridalo. Je absurdné, že vo vedení VS sú ľudia podozriví z tunelovania a pritom sa im zvyšuje rozpočet. Je to rovnaké, ako by ste pedofilom dali na noc strážiť dieťa. Keď som sa spýtal, na čo boli vynaložené milióny počas roka, dostal som odpoveď, že aj na niektoré položky ako mzdy, bežné výdavky či technológie," uviedol Galko.

O týchto položkách však podľa jeho slov najskôr Glváč tvrdil, že sa na nich ušetrilo. "Netreba mať doktorát z logiky, aby sme pochopili, že ak tvrdím, že som napr. na mzdách ušetril, nemôžem druhým dychom tvrdiť, že dodatočné peniaze som použil na mzdy," podotkol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu