Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rezorty podľa mimovládok nezaručili neoklieštenie infozákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoločné vyhlásenie ministerstva spravodlivosti a ministerstva hospodárstva o tom, že z novely zákona o hospodárskej mobilizácii vypustia utajovanie zmlúv štátu, podľa niektorých mimovládnych organizácií stále nezaručuje, že infozákon neskončí bez vážnych oklieštení.

Jeho novelu pripravuje ministerstvo spravodlivosti už niekoľko mesiacov a hotová by mohla byť začiatkom budúceho roka. Ako minulý týždeň upozornili zástupcovia tretieho sektora, ministerstvo hospodárstva chcelo presadiť paragrafy, ktoré by znemožnili prístup k informáciám o zmluvách štátu, obcí, krajov alebo aj firiem s väčšinovou účasťou štátu.

Ako v stanovisku napísal právnik spolupracujúci so združením VIA IURIS Peter Wilfling a Peter Kunder z Aliancie Fair-play, z nedeľného vyhlásenia rezortov totiž vôbec nevyplýva, že ministerstvo hospodárstva od svojho zámeru ustupuje a už nechce utajovať zmluvy.

Pod hromadnú pripomienku k návrhu zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorú iniciovalo VIA IURIS, sa už minulý týždeň stihli podpísať tisíce ľudí. Medzirezortné pripomienkové konanie sa skončilo v pondelok 4. novembra. Ministerstvá v nedeľu vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že sa infozákon napokon nebude novelizovať cez zákon o hospodárskej mobilizácii tak, ako to pôvodne navrhovalo ministerstvo hospodárstva.

Okrem toho napísali, že prístup k informáciám v kontexte právnej úpravy hospodárskej mobilizácie bude riešiť medzirezortná komisia. V odbornej komisii majú zastúpenie ústredné orgány štátnej správy, samosprávy, ako aj mimovládny sektor. Rezorty vo vyhlásení avizovali, že problematiku budú riešiť výlučne na odbornej úrovni tak, aby sa vyhovelo legitímnym požiadavkám, týkajúcich sa rozsahu zverejňovaných informácií v kontexte hospodárskej mobilizácie, "no na druhej strane aby nedošlo k zbytočnému zásahu do ústavného práva na informácie".

Ministerstvá tiež tvrdia, že o obsahu ich dohody o stiahnutí zámeru novelizovať zákon o slobode informácii prostredníctvom návrhu zákona o hospodárskej mobilizácii informovali aj zástupcov tretieho sektora, ktorí sú členmi komisie pre novelizáciu infozákona. "Hromadnú pripomienku preto vnímame síce ako legitímny postup mimovládneho sektora, no v skutočnosti ide o vykopávanie otvorených dverí," napísali v nedeľu rezorty.

Wilfling a Kunder v komisii sú. Ako uviedli, ministerstvo hospodárstva minulý týždeň nevydalo žiadne oficiálne vyhlásenie, že upúšťa od novely infozákona. Novela infozákona z jeho dielne zostala v pripomienkovom konaní aj s návrhom okliešťujúcim právo na informácie.

"Za novelu ministerstva hospodárstva je zodpovedné iba ministerstvo hospodárstva a len ono môže rozhodovať o jej osude. Nikoho neinformovalo o zámere stiahnuť novelu," uvádza sa v reakcii mimovládok s tým, že až dva dni potom, ako na túto novelu infozákona upozornili rezort spravodlivosti, dostali informáciu od úradníka o údajnej internej dohode medzi ministerstvami, že sa o novele bude ešte diskutovať na pôde ministerstva spravodlivosti.

Z tejto informácie navyše vôbec nebolo jasné, či spravodlivosť bude prostredníctvom zaslania zásadnej pripomienky požadovať stiahnutie hospodárskej novely infozákona.

Wilfling a Kunder upozorňujú, že bez hromadnej pripomienky by sa nedalo dosiahnuť, aby ministerstvo hospodárstva muselo rokovať o novele so zástupcami verejnosti. Ak by verejnosť nezorganizovala hromadnú pripomienku, svoju novelu infozákona by rezort hospodárstva podľa nich bez problémov predložil do vlády a parlamentu.

Dodávajú, že rezort o príprave novely infozákona na pôde ministerstva spravodlivosti vedel, napriek tomu bez informovania verejnosti, bez verejnej diskusie a bez informovania členov legislatívnej komisie pripravil svoju vlastnú legislatívnu úpravu.

"Vyvoláva to dojem, že ani samotné MS SR nevedelo o tom, že MH SR takýmto závažným spôsobom mení infozákon. Preto sa obávame, že novelu infozákona nemá MS SR pod kontrolou a že nevie zaručiť, že bude zachované právo na informácie. Skrytá novela infozákona z dielne MH SR nasvedčuje, že vážne hrozí, že ministerstvá, úrady a lobistické skupiny si do infozákona presadia ustanovenia vážne okliešťujúce právo na informácie," uzatvárajú mimovládky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu