Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Richter: Nezamestnanosť v septembri rástla, nepresiahne však 14 %

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nezamestnanosť na Slovensku v septembri pravdepodobne stúpla. Odhaduje to šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD), podľa ktorého by sa mali za deviaty mesiac tohto roka štatistiky nezamestnaných zvýšiť o jednu, maximálne dve desatiny percenta oproti augustu. Uviedol v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

"Ale som presvedčený, že nezamestnanosť by aj po zložitom mesiaci september nemala stúpnuť nad 14 %," doplnil Richter. V auguste bola pritom nezamestnanosť podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) na úrovni 13,7 %. Najnovšie štatistiky o miere nezamestnanosti za september by mal ÚPSVaR zverejniť v pondelok 21. októbra.

Dôvodom, prečo minister v septembri očakáva nárast počtu ľudí bez práce je fakt, že práve v tomto mesiaci sa hlásia na úrady práce absolventi škôl. "Dôležité bude tieto čísla minimálne obhájiť a podržať vo zvyšných mesiacoch roka," zdôraznil Richter.

Na jeseň totiž pomaly končia sezónne práce v poľnohospodárstve či stavebníctve a na úrady práce tak prichádza čoraz viac nezamestnaných. "Mojou osobnou ambíciou je, aby aj na Silvestra nebola na Slovensku vyššia nezamestnanosť ako 14 %," avizoval šéf rezortu práce.

Jeho oponent v diskusii, poslanec opozičnej SaS a bývalý minister práce Jozef Mihál tiež očakáva nárast nezamestnanosti v tomto období. "Ak nebolo výrazné zlepšenie v letných mesiacoch, nemôžeme vôbec očakávať, že to bude lepšie na jeseň a v zime," podotkol. Pripomenul prílev absolventov škôl na úrady práce a ľudí, ktorí boli zamestnaní len počas sezónnych prác.

"Žiaľ, musím konštatovať, že opatrenia vlády, ktoré by mali napraviť tieto zlé štatistiky a najmä osudy ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce, nie sú bohviečo," upozornil Mihál. Súčasná vláda sa podľa neho nemá čím chváliť. S takýmto názorom ale Richter nesúhlasil. Podľa neho vidieť po opatreniach vládneho kabinetu reálne výsledky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu