Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tvrdá kritika SNS: Vláde na sestričkách nezáleží

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) podporuje protest zdravotných sestier a pôrodných asistentiek.

"Vláde na sestričkách nezáleží, ministri majú na nemocnice v zahraničí," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko. "Ich ťažká práca je nedocenená a situácia už taká zúfalá a nedôstojná, že ich pritlačila k tomu, aby stanovali pred Úradom vlády SR ako bezdomovci," konštatoval.

"Jediným argumentom vlády, ktorá nechce riešiť túto zúfalú situáciu, je, že na vyššie platy sestier nie sú v súčasnosti zdroje. Tieto zdroje však pri súčasnom stave zdravotníctva a jeho vyhliadkach do budúcnosti nebudú nikdy," zdôraznil Danko. 

Dodal, že pokiaľ vláda nevyjde zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám v ústrety, môžu hroziť z ich strany tvrdšie kroky. "Treba len ďakovať, že zostávajú pri pacientoch," poznamenal s tým, že mnohé sestry z finančných dôvodov odišli radšej do zahraničia.

"Vláde nezáleží na tom, koľko bude zdravotnícky personál zarábať a či v nemocniciach zdravotné sestry nebudú chýbať. Ministri predsa majú na to, aby sa dali ošetriť v nemocniciach v zahraničí. Nakoniec, možno sa tam budú cítiť ako doma, pretože ich môžu ošetriť Slovenky, ktoré odišli z vlastnej krajiny, pretože tu nevedeli vyžiť," vyhlásil Danko. 

SNS podporuje zdravotné sestry aj v odmietaní novely Trestného zákona, ktorý ich podľa Danka kriminalizuje a obmedzuje práva zdravotníckych pracovníkov. "Je smutné, že to, čo by malo byť pre spoločnosť najdôležitejšie, zdravie občanov, je na Slovensku na úplnom okraji záujmu kompetentných. Peniaze sa dajú nájsť, ak je dobrá vôľa," konštatoval predseda SNS.

"Ročne odchádza zo Slovenska niekoľko miliárd eur v podobe zisku zahraničných spoločností a vláda nepodnikla dôrazné kroky k zdaneniu monopolov, bánk, energetických podnikov a podobne. Vláda by mala tiež rázne zakročiť v prípadoch pochybných transakcií hraničiacich s korupciou v niektorých nemocniciach na ich údajné ozdravenie," naznačil Danko, ako by sa dali nájsť zdroje na podporu zdravotníctva.

Pred Úradom vlády SR v Bratislave dnes demonštrovalo niekoľko desiatok sestier, ktoré sú nespokojné so situáciou v zdravotníctve, ako aj s riešením ich platovej otázky. Plánujú tu preto na výstrahu tri dni stanovať, pričom nevylučujú ďalšie akcie. 

Podľa šéfky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Moniky Kaveckej sestry nielenže nemajú zákon o ich odmeňovaní, keďže ho Ústavný súd SR označil za protiústavný, ale problémom sú aj nové tresty pre zdravotníkov, ktorí počas núdzového stavu neprídu do práce.

Na podporu stanového mestečka sa dnes protestuje aj pred budovou Ústavného súdu v Košiciach. Sestry, ktoré nemohli na akcie prísť, majú solidaritu vyjadrovať pripnutím čiernej stužky na odev. Protestné akcie by mali byť iba začiatkom prejavu nespokojnosti sestier s riešením ich postavenia a platov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu