Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Opozícia nachytala Pašku: O nedôvere vláde hlasovali o druhej v noci, bez smerákov!

(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Takmer 23-hodinová rozprava k opozičnému návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) pre kauzu SPP sa skončila. Samotné hlasovanie príde na rad až o 13.45 h.

Väčšinu v snemovni má Smer-SD, premiérovi preto nedôvera vyslovená nebude. Posun hlasovania sa nepáčil jednému z predkladateľov návrhu Danielovi Lipšicovi (nezaradený), keďže pôvodne bolo rozhodnuté, že sa bude hlasovať hneď po skončení rozpravy. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ho upozornil, že takýto postup bol odsúhlasený na poslaneckom grémiu. Lipšica však nepresvedčil, keďže o zmene nehlasovalo plénum a celú mimoriadnu schôdzu označil za nezvládnutú. Napriek tomu si myslí, že táto schôdza dala nádej, že naše deti budú žiť v slušnejšej krajine. Paška svoju chybu pred druhou hodinou v noci uznal a dal hlasovať o nedôvere vláde. Keďže bolo v sále málo poslancov parlament nebol uznášania schopný.

Poslanec Hlina vysvetľuje systém fungovania SPP

 

Šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo v závere vyjadril presvedčenie, že debata na mimoriadnej schôdzi mala niečo do seba. "Nemám pochybnosť, že skôr či neskôr sa NR SR stane miestom, že parlament bude rozhodovať o tom, čo robí vláda a nie, že jeden premiér tu bude cvičiť s celým parlamentom," povedal. Líder SaS Richard Sulík zase vyzval ľudí, ktorí schôdzu sledovali, aby nevzdávali boj so zlom. "Je to len otázka času, kedy zlo porazíme," myslí si.

Radoslav Procházka (nezaradený) si zaspomínal na vtedajšiu premiérku Ivetu Radičovú, ktorá bola podľa neho odvážnejšia, ako Robert Fico, keďže pokusu od odvolanie čelila v rokovacej sále po celý čas a neodišla hneď po úvodnom prejave ako súčasný premiér. Igor Matovič (OĽaNO) je presvedčený, že opozícia na schôdzi dokonale odhalila kráľa. "Kráľ je po dnešku nahý," vyhlásil. Poslanci Smeru-SD, ktorí sa v sále počas rozpravy vyskytovali len v minimálnom počte, sa do diskusie nezapojili a takmer vôbec nevyužívali ani možnosť reakcií cez faktické poznámky.

Atmosféru nočného rokovania sporadicky oživovali diváci na balkóne, ktorí sa miestami hlásili o slovo. Zaujímavú vsuvku mal poslanec Igor Hraško z Obyčajných ľudí, ktorý zarecitoval báseň Sama Chalupku Mor Ho!

Štvrtkové hlasovanie o Ficovom odvolaní je podľa Lipšica porušenie rokovacieho poriadku

Fico spolu s vládou a poslancami Smeru-SD odišiel z poslaneckej sály bezprostredne po svojom vystúpení a nevypočul si ani faktické poznámky poslancov na svoj prejav. Odôvodnil to konfrontačným tónom, ktorý podľa neho nasadil Daniel Lipšic pri predstavovaní návrhu. Celé dvojdňové mimoriadne rokovanie k jeho odvolávaniu sa tak konalo bez jeho účasti, bez účasti ministrov i poslancov vládnej strany. "Fico je frajer, len keď sa hrá presilovka, keď si môže kopnúť penaltu na prázdnu bránu, slaboch," konštatoval poslanec Radoslav Procházka s tým, že si premiéra po tom, ako utiekol zo sály po vypočutí opozičného prejavu, už nemôže vážiť ako politického súpera. Opoziční poslanci zhodne odchod Fica a jeho neprítomnosť na schôdzi označili za zbabelosť a aroganciu. 

Slovensko podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica nikdy nemalo premiéra ako Robert Fico, ktorý by bol tak dobrým, výkonným a poslušným lokajom svojich pánov. Vláda lokajov podľa Lipšica neplní svoju základnú funkciu, pretože nevládne, ale iba slúži finančným skupinám, preto každý ďalší deň jej zotrvania škodí republike. Finančným skupinám podľa Lipšica vláda Smeru-SD umožnila dokončiť rozkradnutie Slovenského plynárenského priemyslu. Fico podľa opozície krajinu predal oligarchom. Hovoriť o tom podľa opozičných strán majú vládne podklady ku kúpe 49-percentného podielu SPP, ktoré vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors. Tá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors a je prepojená so spoločnosťou EPH, ktorá svoj podiel štátu predáva. 

Premiér návrh na svoje odvolanie označil za absurdný. Fico viní za súčasnú situáciu okolo kúpy 49-percentného podielu stratovej materskej spoločnosti SPP opozíciu. "Keby ste neprivatizovali v roku 2002, tak dnes by nebol žiaden problém," vyhlásil. Fico opäť zopakoval aj svoj argument, podľa ktorého sa kúpou časti SPP od energetickej skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH) snaží len ochrániť ľudí pred rastúcimi cenami plynu. "Predaj plynu pre domácnosti vždy vytváral stratu. Zvyšovanie cien plynu na vyhláškovú cenu by znamenalo nárast cien o 26 %," tvrdí. Fico však nespomenul, odkiaľ vezme peniaze na každoročné vykrytie straty, a kto ju v konečnom dôsledku zaplatí. "Budem držať nízke ceny plynu za každú cenu," skonštatoval. 

Mimoriadnu schôdzu poznačil utorňajší incident, pri ktorom poslanci Smeru-SD zákonodarcu za OĽaNO Jozefa Viskupiča podľa jeho slov napadli pre kartónovú postavu Roberta Fica vo futbalovom drese s nápisom "Daroval Slovensko zbohatlíkom". Po tom, ako si Smer-SD v utorok o polnoci odhlasoval, že mimoriadna schôdza sa skončí v stredu o siedmej ráno a bude pokračovať v stredu o siedmej večer, poslanec Smeru-SD Ivan Varga bez slova zobral kartónovú postavu Fica stojacu pri rečníckom pulte a odniesol ju zo sály. Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) za ním kričal, aby ju nechal tak, pretože je jeho majetkom. Viskupič chcel Vargovi postavu Fica zobrať. Figurínu Fica dali opoziční poslanci vedľa rečníckeho pultu po tom, ako premiér s členmi vlády a poslancami Smeru-SD odišli z rokovacej sály. 

Fico si pri svojom vystúpení zasa dal vedľa rečníckeho pultu veľký diagram s cenami plynu. Opoziční poslanci Ficovu názornú pomôcku zo sály nevyniesli. 

"Pán Paška je totálne neschopný predseda parlamentu a trúfam si to posúdiť. Pán Paška nemá pod kontrolou schôdzu. Premiér mu prikazuje, čo má robiť, čo má kedy spraviť, Hlina mu skáče po hlave, nie je si schopný prečítať rokovací poriadok a riadiť sa ním. Môžete sa hanbiť," odkázal v závere mimoriadnej schôdze Paškovi Richard Sulík (SaS). 

Mimoriadna schôdza k Ficovmu odvolávaniu trvala viac ako 20 hodín, opoziční poslanci strávili v laviciach dve noci. Z balkónu a v kinosále rozpravu v stredu v noci sledovalo okolo 200 návštevníkov. Ľudia na balkóne v závere schôdze na Pašku a podpredsedníčku parlamentu Janu Laššákovú (Smer-SD) kričali - "odstúpiť, odstúpiť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu