Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

OĽaNO chcú otvoreným listom vrátiť miesto prepustenému učiteľovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Ján Mičovský odovzdá v utorok 27. augusta o 9:00 otvorený list prezidentovi a najvyšším ústavným činiteľom.

V liste poslanec žiada, aby nepripustili odchod učiteľa Ota Žarnaya z Obchodnej akadémie na Polárnej ulici v Košiciach, informoval asistent hnutia OĽaNO Matúš Kollár. Otvorený list bol v mene občanov Slovenskej republiky podpísaný 14. augusta pri príležitosti ocenenia odvážneho košického učiteľa Ota Žarnaya a vyzýva najvyšších ústavných činiteľov, aby sa verejne vyjadrili k prípadu prepusteného košického učiteľa. Mičovský tiež žiada, aby nebol zo školy takisto prepustený učiteľ Milan Matejovský, ktorý ako jediný verejne podporil Žarnaya.

"Jedným z pálčivých prejavov chmár sú prípady prenasledovania občanov, ktorí statočne, v súlade so svojimi pracovnými a občianskymi povinnosťami, poukazujú na korupciu. Tým, že sú riešení títo ľudia namiesto toho, aby boli riešené patologické javy, na ktoré upozornili, sa nepácha len obrovská individuálna nespravodlivosť, ale vzniká tu aj zlovestný odkaz pre celú spoločnosť," píše sa v liste.

Hnutie OĽaNO považuje prepustenie Ota Žarnaya, ktorý upozornil na zmluvu, pri ktorej oprávnene zapochyboval o jej transparentnosti, za bezočivý a neodpustiteľný prejav arogantnosti. "Jeho odvaha nás inšpiruje k tomu, aby sme nemlčali, keď treba," píše Mičovský v liste a dodáva, že boj s korupciou nemožno vyhrať bez ľudí, ako je Oto Žarnay. Preto tí, ktorí list podpísali žiadajú, aby ich deti učili práve takíto učitelia.

Približne 30 ľudí sa 14. augusta zišlo na zhromaždení, na ktorom prepustený učiteľ košickej Obchodnej akadémie na Polárnej ulici v Košiciach Oto Žarnay prevzal od poslancov NR SR za hnutie OĽaNO Rad Ďurka Langsfelda za občiansku odvahu a statočnosť ako aj symbolický šek na tisíc eur.

Ako uviedol poslanec NR SR Ján Mičovský, chceli takýmto spôsobom uctiť statočnosť učiteľa v boji proti korupcii. Povedal, že vláda a inštitúcie by mali chrániť pred perzekúciou a oceňovať ľudí, ktorí poukážu na korupciu. Poslanci hnutia majú podľa Mičovského ambíciu vytvoriť v spoločnosti atmosféru, aby sa ľudia nebáli prejaviť.

Oto Žarnay dostal výpoveď, keď poukazoval na netransparentné zmluvy školy. Na korupciu upozorňoval Radu školy, odbor školstva i hlavného kontrolóra Košického samosprávneho kraja. Žarnay poukázal na podozrivú zmluvu, ktorá jeho školu oberala každý mesiac o 500 eur.

"Oficiálne som bol prepustený z organizačných dôvodov. Pritom som na tieto praktiky upozorňoval aj Radu školy, či odbor školstva Košického samosprávneho kraja. Škola ma informovala, že sa z materskej dovolenky vráti kolegyňa, ktorá učí rovnaké predmety, a preto pre mňa nie je na škole miesto. Ona však dala výpoveď a v septembri by nemala nastúpiť, preto nie je dôvod ma prepúšťať. Preto som aj zaslal riaditeľovi žiadosť o zrušenie ukončenia pracovného pomeru,“ uviedol Žarnay. Doložil, že ak mu škola výpoveď nezruší, zváži právne kroky. Škola dala výpoveď aj jeho kolegovi, ktorý mu verejne vyslovil podporu.

Riaditeľ školy odmieta, že by prepustenie učiteľov súviselo s ich kritikou pomerov v škole. Podľa jeho slov ich prepustil pre organizačné dôvody, keďže škola dostala od samosprávy po zmene normatívu menej peňazí a do prvého ročníka sa zapísalo menej prvákov, než predpokladali. Dodal, že Žarnay porušoval pracovnú disciplínu a nebol spokojný s jeho prácou.

Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková, v novom školskom roku v Košickom kraji očakávajú v stredných školách pokles počtu žiakov takmer o 1 000 a o prácu príde 113 učiteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu