Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V nedeľu pokoj nebude: Matovičovci opäť neuspeli

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné OĽaNO neuspelo s návrhom, aby sa definícia nočného pokoja rozšírila na pojem pokoja ako časového intervalu, ktorý pripadá nielen na noc medzi 22:00 a 6:00, ale aj na nedele, štátne sviatky a sviatky - dni pracovného pokoja. Parlament ich novelu priestupkového zákona zamietol.

"Obce a mestá budú môcť na základe návrhu všeobecne záväznými nariadeniami stanovovať, ktoré aktivity a v akom čase by sa nemali vykonávať počas nedieľ a sviatkov, respektíve sa budú posudzovať ako porušenie pokoja," vysvetlil podstatu návrhu poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc. Pripomenul, že obce môžu všeobecne záväznými nariadeniami upravovať rôzne činnosti a aktivity počas nedieľ a sviatkov aj teraz, legislatíva im však dnes nedáva možnosť postihovať ich porušovanie. Novela OĽaNO obciam a mestám mala umožniť porušenie VZN sankcionovať ako priestupky. 

"Rušenie pokoja, a to nielen v nočných hodinách, je verejnosťou prijímané čoraz citlivejšie a riešenie tejto problematiky sa aj po nedávnej celoplošnej medializácii stáva čoraz naliehavejšie. Nedávno sa touto problematikou zaoberal už aj parlament v Českej republike (rušenie pokoja, ktoré spôsobujú napríklad kosačky, cirkulárky alebo motorové píly), ktorý zvolil rovnaké legislatívne riešenie, aké je predložené v tomto návrhu zákona," argumentovali obyčajní ľudia. 

Národná rada SR už v novembri minulého roka neschválila novelu zákona o priestupkoch vypracovanú poslancami za OĽaNO, ktorou chceli predĺžiť pokoj z noci aj na nedele a štátne sviatky. Obyčajní vtedy navrhovali, aby sa režim pokoja týkal nielen nočného času medzi 22:00 a 6:00, ale aj dní štátneho sviatku a dní pracovného pokoja. Podľa poslancov za OĽaNO každý má právo na odpočinok a na rešpektovanie určitého pokoja, počas ktorého sa človek dokáže fyzicky i psychicky zregenerovať, aby mohol aj naďalej fungovať ako ľudská bytosť a plnohodnotný člen spoločnosti. 

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň upozorňoval, že pri schválení návrhu môžu mať problém farári so zvonením kostolných zvonov, usporiadatelia futbalových zápasov a kultúrnych podujatí či starostovia pri hlásení v obecnom rozhlase. Všetky tieto aktivity totiž podľa neho presahujú vyhláškou stanovený limit hlučnosti, podľa ktorej hlukový limit pre obytné územie cez deň predstavuje úroveň 50 dB a cez noc je limit znížený na 45 dB. Kostolné zvony, hluk z futbalového zápasu či hlásenie v obecnom rozhlase pritom dosahujú priemernú hlučnosť približne 100 dB.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu