Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vláda chce odvolať splnomocnenca pre menšiny: Nagy prijal výzvu Mostu

László Nagy
László Nagy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kabinet sa dnes chystá odvolať splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny Lászlóa Nagya. Ten o odchod z funkcie požiadal ešte minulú stredu 5. júna.

 Rozhodol sa prijať výzvu predsedníctva Mosta-Híd k abdikácii po tom, ako strana v parlamente neuspela s novelou zákona o používaní jazykov národnostných menšín. Tá by umožnila, aby železničné stanice a zastávky v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostných menšín, boli označené v ich jazyku.

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára nemá čo Nagy robiť vo svojom úrade, keďže jeho právomoci sú iba deklaratórne. Vyhlásil, že Smer-SD tým, že za novelu nezahlasoval, v postate prácu Nagya odmietol. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa uplynulý týždeň vyjadril, že vláda namiesto Nagya nájde kvalitného človeka, ktorý okamžite nastúpi a bude pokračovať v práci. Avizoval zároveň, že nemusí ísť o zástupcu maďarskej menšiny, keďže na Slovensku žijú aj iné národnostné menšiny.

V roku 2012 sa v zahraničnom obchode SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami nepodarilo diverzifikovať jeho teritoriálnu orientáciu a stále pretrvávala orientácia celého obchodu, teda aj exportu, na trhy krajín EÚ. Vyplýva to z analytického vyhodnotenia výsledkov a tendencií zahraničného obchodu SR za rok 2012 pripraveného Ministerstvom hospodárstva SR, s ktorým sa dnes oboznámi vláda.

Vo vývoze prevládali vlani výrobky s nižšou pridanou hodnotou, na rozdiel od dovozov, kde prevládali výrobky s vyššou pridanou hodnotou. Riziko tohto trendu môže pritom podľa rezortu hospodárstva pokračovať aj v nasledujúcich rokoch, čo sa môže nepriaznivo odzrkadliť na negatívnom vývoji salda obchodnej bilancie.

Ministri by sa mali na 63. schôdzi zaoberať aj povodňovou situáciou na Slovensku a odstraňovaním jej následkov. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák už ohlásil, že kabinet sa bude snažiť čo najrýchlejšie reagovať na problémy s premnoženými komármi. "Určite sa budeme snažiť reagovať čo najrýchlejšie. V stredu budeme prijímať rozhodnutia, ktoré budú rýchlou, jasnou a efektívnou reakciou," deklaroval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu