Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlina stiahol z rokovania aj ďalšie dve novely

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Alojz Hlina stiahol z rokovania parlamentu novelu rokovacieho poriadku, ktorou chcel zmeniť spôsob hlasovania poslancov. Národná rada viac ako poslednú dekádu hlasuje o všetkých prerokovaných bodoch o 11:00 a o 17:00.

Hlina v novele navrhuje, aby zákonodarcovia hlasovali o každom prerokovanom bode bezprostredne po ukončení rozpravy o ňom, respektíve by sa muselo hlasovať najneskôr po troch po sebe idúcich bodoch programu.

"Uvedená zmena rokovacieho poriadku dokázateľne zlepší prácu poslaneckého zboru a v dlhodobom horizonte spôsobí, že poslancami budú chcieť byť ľudia, ktorí majú aktívny záujem zúčastňovať sa práce v parlamente, tvoriť, respektíve pripomienkovať zákony," argumentuje Hlina. Nezaradený poslanec zdôrazňuje, že dnešný systém, keď sa hlasuje o 11:00 a 17:00, umožňuje poslancom nezúčastňovať sa na diskusii k zákonom, stačí im dostaviť sa dvakrát denne na hlasovanie.

V praxi sa v mnohých prípadoch stávajú prípady, že na presne stanovený čas hlasovania sa v jednom čase rozhoduje o takom množstve zákonov a pozmeňovacích návrhov, že poslanec prakticky nemá možnosť ich obsiahnuť, obzvlášť, keď sa nezúčastňoval na zasadnutiach v pléne počas ich prerokúvania a je odkázaný na dohodnuté signály pri hlasovaní, vysvetľuje Hlina.

Nezaradený poslanec už v minulosti viackrát namietal odklady hlasovaní, predovšetkým v piatky, kedy sa zákonodarcovia zvyknú všeobecným súhlasom dohodnúť, že v ten deň nebudú hlasovať. Na piatkových rokovaniach parlamentu sa tak veľakrát zúčastňuje minimum poslancov.

Národná rada SR v deväťdesiatych rokoch hlasovala spôsobom, aký dnes navrhuje Hlina, to znamená, že poslanci rozhodovali o zákone bezprostredne po jeho prerokovaní v pléne. Museli teda byť stále prítomní v parlamente. Neskôr prijali dohodu, že hlasovať budú o 11:00 a 17:00.

Hlina stiahol z národnej rady i novelu zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách. Návrh mení definíciu stočného ako povinnosti platiť za odvádzanie a zneškodňovanie odpadových vôd, do ktorého sa už nebude započítavať aj voda z povrchového odtoku, teda tzv. dažďová voda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu