Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Predseda SaS Sulík ďakuje Smeru: Plníte program liberálov!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novela Trestného zákona, ktorú dnes schválil parlament, podľa predsedu SaS Richarda Sulíka Slovensko výrazne približuje k cieľu liberálov, ktorým je dekriminalizácia marihuany.

"Chcel by som sa poďakovať strane Smer, že sa rozhodla plniť náš program. Myslím si, že bez osvety a verejnej diskusie, ktorú sme my, strana SaS vyvolali, by k takejto zmene, ku ktorej došlo dnes, nikdy nedošlo. V našej koalícii takáto zmena pre KDH možná nebola. Vidíme, že dobré zmeny sa dajú presadzovať nielen vo vláde, ale aj efektívnou opozičnou politikou," konštatoval Sulík.

Smer-SD si podľa šéfa liberálov pri svojej ideovej prázdnote a chudobe navykol vykrádať programy iných politických strán, SaS má podľa neho najlepší program a vládna strana si chce asi šplhnúť u voličov, Sulík však tento postup Smeru víta.

Podľa poslanca za SaS Martina Poliačika v posledných mesiacoch vidieť postupnú zmenu celej drogovej problematiky. Vyzdvihol, že sudcovia budú mať pri postihovaní užívateľov drog okolo desaťnásobku jednorazovej dávky otvorené možnosti a budú môcť ukladať aj podmienečné tresty s probačným dohľadom.

"Téma dekriminalizácie marihuany už prestáva byť tabu," poznamenal Poliačik s tým, že poslanec Mosta-Híd Gábor Gál v rozprave pripustil, aby sa malé množstvá marihuany posudzovali ako priestupok, nezaradený Daniel Lipšic navrhuje v tejto veci referendum.

Poslanec za SaS Peter Osuský si myslí, že novela priblížila k ústavnej rovnosti dve skupiny mladých ľudí, tých, ktorí užívajú ľahké drogy a užívateľov alkoholu. "Pretože dvaja mladí ľudia, ktorí podľa mňa obidvaja nerobia presne to, čo je dobré pre ich zdravie, sa dostávajú do pozície jeden zločinec so záznamom a druhý beztrestne bežne žijúci v duchu tradičnej slovenskej alkoholovej kultúry," uzavrel Osuský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu