Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lajčák: Vieme byť EÚ prospešní v dialógu s východnými krajinami

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Slovensko vie byť nápomocné Európskej únii v dialógu s krajinami východného partnerstva, uviedol dnes minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák počas zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

Politika východného partnerstva, čiže podpora vzťahov EÚ s Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou, je podľa šéfa slovenskej diplomacie jednou z priorít v zahraničnej politike.

"Dnes sme každý zo svojej perspektívy hodnotili prípravu jednotlivých krajín a zhodli sme sa na tom, že je potrebné, aby bol nadchádzajúci summit vo Vilniuse úspešný, aby potvrdil životaschopnosť tejto politiky," uviedol Lajčák v rozhovore. Na vlaňajšom summite EÚ - Východné partnerstvo v Tbilisi bolo dohodnuté, že tohtoročný summit EÚ so šiestimi štátmi východnej Európy a južného Kaukazu sa uskutoční vo Vilniuse v druhom polroku 2013. Bude to jedno z najväčších podujatí litovského predsedníctva v EÚ.

Lajčák uviedol, že diplomati EÚ prijali odporúčanie šéfa nemeckej diplomacie Guida Westerwelleho, aby sa téme východného partnerstva venovali zhruba na každej druhej Rade EÚ, čiže aspoň raz za dva mesiace. "Aby sme priebežne monitorovali vývoj v týchto krajinách a aby sme vedeli zareagovať, ak treba prijímať nejaké politické opatrenia," zhodnotil situáciu Lajčák.

Podľa slov šéfa rezortu slovenskej diplomacie je Slovensko jedným z lídrov diskusií o východnom partnerstve a táto politika je jednou z priorít našej diplomacie. "My sa angažujeme bilaterálne a aj v rámci programu východného partnerstva. Do istej miery sme medzi tými, ktorí najobjektívnejšie formulujú názory pokiaľ ide o Ukrajinu, ale aj Moldavsko a Bielorusko," upozornil Lajčák.

Slovensko má podľa neho unikátnu skúsenosť čo sa týka transformácie spoločnosti a túto skúsenosť ponúka východným partnerom EÚ v rámci národných programov, ktoré sme si schopní aj financovať. "Prebieha kontinuálna výmena expertov, ktorí študujú naše skúseností. Slovensko sa naozaj aktívne zapája v mnohých oblastiach tejto politiky," skonštatoval Lajčák.

Východné partnerstvo prináša pre Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu predovšetkým perspektívu dohôd o voľnom obchode, finančnej pomoci, pomoci pri zabezpečení energetickej bezpečnosti a bezvízového cestovania do EÚ. Pre úniu môže znamenať posilnenie stability a bezpečnosti na jej východných hraniciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu