Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Prezidentský škandál na Slávikovi naberá na obrátkach: Už pení aj premiér Fico!

Dvojník Ivana Gašparoviča prišiel odovzdať obálku s menom víťaza Absolútneho Slávika. Zobraziť galériu (4)
Dvojník Ivana Gašparoviča prišiel odovzdať obálku s menom víťaza Absolútneho Slávika. (Zdroj: Ján Zemiar, SITA)

BRATISLAVA – Škandál s dvojníkom prezidenta na Slávikovi nemá konca! Najnovšie sa k vystúpeniu moderátorov a dvojníka Ivana Gašparoviča navlečeného v skafandri prostredníctvom blogu vyjadril aj samotný premiér. Ako už za ostatné obdobie býva zvykom, Robert Fico sa postavil na stranu prezidenta a neúprosne udrel na citlivé miesto Štefana Skrúcaného.


Premiér v blogu s názvom „Poskrúcaný Slávik“ reagoval na scénku z udeľovania cien Slávik, kde moderátori Štefan Skrúcaný a Michal Hudák privítali na pódiu muža nápadne pripomínajúceho slovenského prezidenta. Hudák ho nazval ujom a Skrúcaný povedal, aby odstúpil "ďalej" a posunul ho dozadu.

V úvode svojho blogu na webe denníka SME Fico píše, že proti politickej satire nič nemá a sám býva jej „obľúbenou potravou“. Myslí si však, že musí mať svoju úroveň. „To, čo v súvislosti s prezidentom Slovenskej republiky predviedli v nedeľu večer moderátori (najmä autori scenára, pretože toto moderátori nemali z vlastnej hlavy a nešlo o improvizáciu, ale o cielený politický útok na prezidenta v priamom televíznom prenose) pri  udeľovaní hudobných ocenení „Slávik“, nebola politická satira, ale obyčajná dehonestujúca neslušnosť,“ napísal premiér.

Scénka zo Slávika, ktorá na internete rozprúdila búrlivé diskusie.
Zobraziť galériu (4)
Scénka zo Slávika, ktorá na internete rozprúdila búrlivé diskusie.  (Zdroj: Jan Zemiar)


Zároveň obhajuje prezidentovho dvojníka, ktorému, ako uviedol, organizátori podujatia zaplatili 50 eur za vystúpenie v skafandri bez toho, aby vôbec niečo povedal. „...vystavili ho situácii, s ktorou by možno ani nesúhlasil, pokiaľ by bol oboznámený s úmyslom scenáristu a moderátorov...“ myslí si Fico.
 

Fico by odišiel, šéf jeho tlačového odboru zostal

Premiér tvrdí, že ak by sa udeľovania cien zúčastnil, po scénke s dvojníkom by zo sály odišiel. „Ak by som bol v nedeľu večer osobne prítomný na „Slávikovi“, viem, že by som po tomto hlúpom incidente odišiel,“ uviedol rezolútne. Nechcel by zostať v priestore, kde sa priamo útočí na hlavu štátu. "Nie na Ivana Gašparoviča, ALE NA HLAVU SLOVENSKEJ REPUBLIKY," napísal.

Zaujímavé však je, že šéf tlačového odboru Úradu vlády Erik Tomáš bol zjavne iného názoru. Nielenže počas nedeľného udeľovania cien sedel v hľadisku a v sále zostal aj po tomto incidente, v zábave pokračoval spoločne s manželkou aj na afterparty Slávika v luxusnom hoteli.

Šéfovi tlačového odboru premiéra Erikovi Tomášovi scénka zjavne neprekážala. S manželkou sa ukázal aj na afterparty Slávika.
Zobraziť galériu (4)
Šéfovi tlačového odboru premiéra Erikovi Tomášovi scénka zjavne neprekážala. S manželkou sa ukázal aj na afterparty Slávika.  (Zdroj: Jan Zemiar)


Premiér Skrúcanému pripomenul haváriu

Fico sa v závere svojho blogu pustil do Štefana Skrúcaného. Najprv spomenul kauzu, kvôli ktorej sa zniesla vlna ostrej kritiky na hlavu prezidenta v súvislosti so zastreleným poľovníkom Michalom Bobákom. Premiér prízvukoval, že kým prezident vyvrátil obvinenia zo zabitia poľovníka, „...minimálne jeden z moderátorov „Slávika“ takéto obvinenie nemôže nikdy vyvrátiť a jeho právo naznačovať prezidentovi, aby „odstúpil“, je morálne hlboko pod nulou.“ Narážal na Skrúcaného hriech z minulosti, keď nedodržal povolenú rýchlosť a smrteľne zranil ženu na priechode pre chodcov.

Túto skutočnosť naznačil v utorok aj prezidentov hovorca Marek Trubač. „Nie som si istý, či by mal pán Skrúcaný vôbec čo moralizovať,“ uviedol pre Topky.

V prezidentskej kancelárii scénka s dvojníkom nenašla pochopenie. „Humor prezentovaný počas nedeľňajšieho Slávika bol na úrovni jeho autora. Prezidenta volilo milión 250-tisíc občanov a je to podstatne viac hlasov ako tých, ktoré získal Zlatý Slávik,“ dodal Trubač.
 

Skrúcaný: Jasný dôkaz katastrofálneho nedostatku satiry

Skrúcaného sme v súvislosti so vzniknutou situáciou oslovili. Ako nám povedal, je z celej situácie okolo tejto "kauzy" sklamaný.  „Prepáčte, ale ja naozaj nie som hovorca Zlatého Slávika. Za seba však môžem povedať, že mojou ambíciou rozhodne nebolo kohokoľvek uraziť, ba ani sa dotknúť. Ale skôr zabaviť, či rozosmiať, čo sa nám súdiac podľa vzorky cca 1000 divákov v sále aj podarilo," povedal pre Topky humorista.

„Musím však zopakovať, že som šokovaný a zhrozený nad lavínou, ktorú spustila táto malá nevinná slovná hračka. Je to jasný dôkaz katastrofálneho nedostatku stavu satiry u nás," dodal. Takýto poplach podľa neho nespôsobila ani oveľa tvrdšia satira, ktorú robili koncom minulého storočia za prezidentovania Kováča či Schustera. "Osobne som z celej situácie veľmi smutný a rozčarovaný."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu