Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Glváč o Galkovom pôsobení v rezorte: Nechal tu lego skladačky za 16 miliónov!

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý šéf silového rezortu Ľubomír Galko (SaS) nechal po sebe na ministerstve obrany "nepotrebné skladačky" v hodnote vyše 16 miliónov eur. Tak vyzerala podľa ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) úspora, ktorú deklaroval Galko pri modernizácii vrtuľníkov Mi-17.

Pôvodne totiž silový rezort pod vedením Jaroslava Bašku (Smer-SD) zazmluvnil nákup desiatich súprav komponentov pre modernizáciu vrtuľníkov na bojovú verziu za 31 miliónov eur. Galko mal však podľa Glváča po nástupe zmeniť zmluvné podmienky, pričom deklaroval niekoľkomiliónovú úsporu. Tá však údajne nebola reálna a vznikla aj v dôsledku rozhodnutia nakúpiť iba štyri súpravy na verziu vrtuľníkov leteckej pátracej a záchrannej služby.

Rezort tak podľa jeho slov v minulom volebnom období kúpil za vyše 16 miliónov eur štyri nepotrebné sady. "Ja to nazývam lego skladačky, z ktorých jedna stojí 4,1 milióna eur... Za toto sme mohli mať niečo naozaj lepšie a kvalitnejšie," podotkol dnes Glváč s tým, že tri sady týchto dielov ostanú ležať v sklade.

Exminister Galko tieto obvinenia odmieta a Glváča viní, že vrtuľníkom nerozumie. Zmluva podpísaná za Bašku totiž podľa podpredsedu SaS predpokladala aj modernizáciu vrtuľníkov, ktoré už boli po životnosti. Baškova zmluva mala navyše podľa neho celkovú hodnotu až 57 miliónov eur. "Podarilo sa nám nahradiť túto nepriestrelnú smerácku zmluvu dodávkou dielov na prerobenie časti vrtuľníkov na leteckú a pátraciu záchrannú službu. Tieto diely mali dostatočnú životnosť. Vrtuľníky môžu slúžiť doma, občanom, a to pri požiaroch a povodniach," reagoval Galko.

Sporný nákup dielov a úmysel prerobiť vrtuľníky podľa neho navyše vychádzal z požiadaviek, ktorú ministerstvu tlmočili odborníci Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. "Minister Glváč môže na mňa kydať, koľko chce. Faktom je, že len za môjho vedenia v roku 2011 boli Letecké opravovne Trenčín (LOT) v zisku," dodal exminister obrany. "Považujem to za umelo vytvorený zisk, pretože dostával nadhodnotené zákazky a dnes by som sa ani nechcel zaoberať tým, za koľko boli opravované L-39," reagoval dnes Glváč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu