Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Madej obhajuje prezidenta: Je absolútny nezmysel volať si ho na koberček

Róbert Madej
Róbert Madej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Je absolútny nezmysel, aby si Národná rada SR volala na koberček prezidenta SR. Na dnešnom rokovaní parlamentného útavnoprávneho výboru to vyhlásil jeho šéf Róbert Madej (Smer-SD).

Výbor neodobril uznesenie k mimoriadnej schôdzi, ktorým má parlament vyjadriť "vážne znepokojenie nad skutočnosťou, že prezident SR Ivan Gašparovič bez zákonných dôvodov nevymenoval Národnou radou SR riadne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora SR Jofeza Čentéša".
      
Madej nevidí dôvod na mimoriadnu schôdzu k Čentéšovmu nevymenovaniu. Prezident Ivan Gašparovič podľa neho totiž konal podľa toho, ako mu umožňuje výklad Ústavného súdu SR. Šéfka klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská je presvedčená, že mimoriadna schôdza má opodstatnenie. Poslanec SaS Martin Poliačik uviedol, že mimoriadna schôdza má poslúžiť na to, aby sa poslanci spolu s prezidentom "pozreli spolu s prezidentom na to, či všetci zúčastnení voľby generálneho prokurátora konali v záujme SR alebo nie".
      
Poliačik tiež trvá na tom, že hlava štátu sa má zúčastniť na schôdzi parlamentu v prípade vážnych politických situácií. Čentéšovo nevymenovanie podľa neho patrí do tejto kategórie. Prezidentove dôvody Poliačik považuje za smiešne a hlava štátu by ich mala podľa opozície prísť vysvetliť. Liberál avizoval tiež podanie návrhu na obžalobu na prezidenta SR za úmyselné porušenie ústavy, ku ktorej by mala byť tiež schôdza parlamentu. Na tej bude podľa Poliačika tiež priestor na argumenty.
      
Madej opozíciu upozornil, že najvyšší ústavný činiteľ je volený priamo občanmi a nezodpovedá sa parlamentu ako vláda, ktorá podlieha parlamentnej kontrole, keďže v pléne získava dôveru. Pri nevymenovaní Čentéša podľa Madeja prezident neprekročil žiadnu hranicu. Šéf výboru sa odvolal aj na vyjadrenia ústavných právnikov, ktorí majú podobný názor. Madej zároveň ocenil, že prezident Gašparovič zvažuje prednesenie správy o stave spoločnosti na niektorej z riadnych parlamentných schôdzí.
      
Dnešné mimoriadne rokovanie iniciovala opozícia. Chcela by si na nej vypočuť dôvody na nevymenovanie Čentéša priamo z úst prezidenta Gašparoviča. Prezident Ivan Gašparovič na schôdzu nepríde, v čase jej konania má stretnutie so zamestnávateľmi. Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico avizoval, že poslanci jeho strany nebudú súhlasiť s mimoriadnou schôdzou. Smer-SD sa totiž podľa jeho slov odmieta zúčastňovať na takýchto cirkusoch opozície, ktorá nevie robiť nič iné len zle.
      
Prezident SR Ivan Gašparovič odôvodnil rozhodnutie nevymenovať Čentéša 2. januára. Ako dôvody uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu