Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gašparovič: Slováci stihli za 20 rokov to, čo nedosiahli za 1200 rokov

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prvých dvadsať rokov samostatnej Slovenskej republiky je tou najvýznamnejšou, najdynamickejšou aj najprekvapivejšou etapou v histórii Slovákov, tvrdí prezident Ivan Gašparovič.

"To, čo Slovensko nedosiahlo za viac ako 1200 rokov, dosiahlo za 20 rokov," povedala hlava štátu v rozhovore.

Hlava štátu je rada, že po rokoch spoločného života s Čechmi sme si pred 20 rokmi mohli konečne povedať, že môžeme žiť vedľa seba, sami za seba zodpovedať a pritom byť najlepšími susedmi a priateľmi. Prvé dve dekády našej samostatnosti však podľa Gašparoviča neboli ľahké.

"Slovensko pred 20 rokmi padlo do akejsi sociálnej diery. Veď v prvých rokoch boli na Slovensku okresy, kde bola aj 50-percentná nezamestnanosť," spomína prezident. "Rozpadla sa nám celá ekonomika, ľahké, ťažké strojárstvo, poľnohospodárstvo, veľké družstvá, začínali sme odznova," hovorí. Museli sme zrekonštruovať riadenie štátu, hospodársky systém, prejsť na trhovú ekonomiku. Všetky problémy sme však podľa Gašparoviča dokázali s či už väčším alebo menším úspechom odstrániť.

"Veľmi rád by som poďakoval všetkým občanom Slovenska za ich vytrvalosť, húževnatosť, ale aj skromnosť, bez ktorej by sme tieto výsledky neboli dosiahli," doplnil.

Najvýznamnejším krokom pri budovaní štátu boli podľa prezidenta prvé slobodné voľby. Od nich sa potom odvíjali rozhodnutia o vstupe do medzinárodných inštitúcií, EÚ či NATO. "To boli rozhodnutia vedúcich politických činiteľov na základe slobodných volieb, kde rozhodli občania. Môžeme povedať, že tie rozhodnutia pochádzali naozaj od občana," konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu