Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gašparovič s Klausom udelili amnestie: V Česku prepustia do 7 tisíc väzňov!

Ivan Gašparovič a jeho hovorca Marek Trubač
Ivan Gašparovič a jeho hovorca Marek Trubač (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič sa pri príležitosti 20. výročia vzniku SR rozhodol odpustiť tresty formou amnestie. Rozhodnutie prezidenta nadobudne účinnosť 2. januára 2013.

"O rozsahu amnestie podľa článku 102, odseku 1., písmena j.) budeme informovať po jej udelení," informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Podľa spomínaného článku ústavy prezident "odpúšťa a zmierňuje tresty uložené súdmi v trestnom konaní a zahládza odsúdenie formou individuálnej milosti alebo amnestie".

Amnestiu udelovali aj v Česku

Český prezident Václav Klaus sa rozhodol k 20. výročiu vzniku samostatnej Českej republiky vyhlásiť čiastočnú amnestiu. Oznámil to v dnešnom tradičnom novoročnom prejave - poslednom, ktorý mal vo funkcii hlavy štátu. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Na základe čiastočnej amnestie, ktorú dnes vo svojom novoročnom príhovore vyhlásil český prezident Václav Klaus, opustí v stredu 2. januára české väznice do 7000 väzňov. Mandát prezidenta sa mu končí 7. marca, ale už 11. januára majú občania voliť jeho nástupcu
      
Vyznenie Klausovho posledného novoročného prejavu bolo ináč skôr pesimistické, komentuje internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES. "Medzi vládou a opozíciou a na ňu naviazanými či jej konkurujúcimi si protestnými iniciatívami a hnutiami je vykopaná hlboká a stále viac sa rozširujúca priekopa," povedal v prejave Klaus.
     
Negativistická opozícia podľa neho neponúka realistické riešenie problémov a aj miera individuálnej nespokojnosti občanov podľa neho presiahla určitú bežnú medzu. "Nedokážeme ťahať za jeden povraz. Závidíme jeden druhému," posťažoval si končiaci prezident, píše iDNES.cz. Dodal, že verejnosť začína byť aj apatická.
     
Už niekoľko rokov podľa prezidenta "prešľapujeme na jednom mieste", čo podľa neho ľudia cítia a rôzni "našepkávači zlých nálad a namyslení samozvaní spasitelia" sa to snažia využiť pre svoje ciele.
     
"Skutočnú zmenu môže priniesť návrat k starým dobrým hodnotám, tradíciám, návykom, ale aj povinnostiam, ktoré pod heslom modernosti a pokroku tak nezodpovedne znevažujeme a opúšťame," povedal Klaus, ako ho citovalo webové vydanie Mladej fronty DNES.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu