Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SDKÚ: Chceme jasne vedieť, koľko nás bude stáť prehratá arbitráž s Unionom

Pavol Frešo
Pavol Frešo

BRATISLAVA – Opozičná SDKÚ-DS chce jasne a jednoznačne diskutovať v parlamente o prehratej arbitráži Slovenska s vlastníkom zdravotnej poisťovne Union. Šéfa SDKÚ-DS Pavla Freša zaujíma najmä to, koľko bude štát platiť za prehratý spor, ale aj za právnikov protistrany, či tých, ktorí zastupovali Slovensko.

Strana preto v utorok (11. 12.) v Národnej rade SR (NR SR) navrhne poslancom, aby schválili to, že vláda prednesie plénu správu o tom, aké sú priame škody štátu z tejto arbitráže. Frešo tak vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD) k tomu, aby jeho poslanci zahlasovali za takýto návrh.

"V tomto drží Robert Fico kľúč od miešačky," podotkol. Prehratý súdny spor podľa Freša vyjde každého jedného občana na Slovensku osem eur. Spolu so zaplatením súdnych trov a nákladov na právnikov sa totiž konečná suma podľa jeho slov šplhá k sume 40 miliónov eur.

Slovenská republika v piatok (7. 12.) prehrala dlhotrvajúci spor s holandskou spoločnosťou Achmea, ktorá vlastní Union zdravotnú poisťovňu. Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti 22 miliónov eur ako kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne. Slovensko by tiež malo uhradiť náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu