Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko využije všetky nástroje na ubránenie sa v arbitráži s Union

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

BRATISLAVA - Ministerstvo financií v súčasnosti absolútne nepripúšťa, že by malo v prípade arbitráže s majiteľmi Union zdravotnej poisťovne (Union ZP) niečo platiť.

"Rozhodnutie je zatiaľ nezáväzné, a preto nemôže byť ani vykonateľné," podotkol po dnešnom rokovaní vlády štátny tajomník rezortu financií Peter Pellegrini.

Slovensko tak podľa jeho slov využije všetky právne nástroje, ktoré má k dispozícii, aby sa ubránilo takýmto rozhodnutiam. "Sú nimi návrhy na zrušenie takéhoto rozhodnutia arbitrážneho tribunálu, tiež efektívna obrana Slovenska v prebiehajúcom konaní ešte z roku 2010, či vôbec mal arbitrážny tribunál právo rozhodnúť v tejto veci," vymenoval Pellegrini.

Ako doplnil minister spravodlivosti Tomáš Borec, v zmysle nemeckého práva je potrebné do troch mesiacov od rozsudku napadnúť toto rozhodnutie arbitrážneho tribunálu na nemeckom súde. Na tom, že arbitrážny spor sa bude konať v Nemecku, sa dohodlo Slovensko a Holandsko, odkiaľ pochádza akcionár Union ZP.

Rezort financií nebude podľa Pellegriniho v tejto súvislosti "nič extra" v rámci budúcoročného rozpočtu robiť. Dodal, že štandardne má rozpočet rezervy vo všeobecnej pokladničnej správe a štátnych finančných aktívach na nepredvídateľné skutočnosti.

Pripomenul, že jediný podobný spor, ktorý zatiaľ SR prehrala, bol komerčný spor s ČSOB. "Ale to bolo dedičstvo z delenia republiky," priblížil. Slovensko muselo vtedy po prehratom spore, ktorý začal ešte v roku 1997, zaplatiť 24,7 miliardy korún (takmer 820 miliónov eur).

Slovensko v piatok (7. 12.) prehralo dlhotrvajúci spor s holandskou spoločnosťou Achmea, ktorá vlastní Union ZP. Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti 22 miliónov eur ako kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne. SR by tiež mala uhradiť náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou v celkovej sume tri milióny eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu