Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Paška: Urobíme všetko, aby Slovensko nemuselo platiť za zákaz zisku

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda urobí všetko preto, aby Slovensko nemuselo platiť odškodné 25 miliónov eur vlastníkom zdravotnej poisťovne Union na základe rozhodnutia Medzinárodného arbitrážneho tribunálu.

V diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to dnes vyhlásil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Šéf Národnej rady SR je napriek rozsudku presvedčený, že sociálni demokrati postupovali správne pri zákaze zisku zdravotných poisťovní a podobnú úpravu by podporil aj dnes. "Trvalo to zhruba tri roky a ušetrilo to pre slovenské zdravotníctvo naozaj minimálne 200, možno 250 miliónov eur tým, že si ich nevybrali ročne akcionári, ale zostali v zdravotníctve," zdôvodnil predseda parlamentu.

Hovoriť o tom, akým spôsobom by vyplatenie kompenzácie poškodilo štátny rozpočet, je podľa Pašku predčasné. Arbitráže a obchodné spory sa totiž ťahajú roky a prípad nie je definitívne uzavretý. "Myslíte si, že toto je v dejinách Slovenska jediná kauza, kedy štát musí niečo zaplatiť?" poznamenal predseda parlamentu. Jeho diskusný oponent, predseda SaS Richard Sulík si však myslí, že v tomto prípade nestačí niesť len politickú zodpovednosť. Od premiéra Roberta Fica (Smer-SD) očakáva, že "vlastnou hlavou" zoženie peniaze na zaplatenie odškodného. Prehodnotiť v tomto kontexte treba podľa neho aj zámer vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu. "Inak o tri roky tu budeme opäť sedieť a pán Paška bude konštatovať: 'Mrzí ma to, nevydalo'," zdôraznil šéf liberálov.

Sulík vláde vyčítal, že v čase, keď nemá peniaze na zvyšovanie platov zdravotných sestier či učiteľov, je pripravená podieľať sa na pomoci pre súkromné španielske banky. Sľubované "istoty" Smeru-SD neprináša podľa jeho slov ani zrušenie rovnej dane. Na tento krok napokon podľa neho doplatia sociálne slabší, keďže štát prestane byť atraktívnym pre zahraničných investorov.

 "Aj pán premiér a predseda strany včera povedal - chceme pozorne počúvať ľudí. Áno, sú veci, ktoré budú bolestivé a možno budú mať čiastočne negatívne dopady, ale víziou je sociálne spravodlivá krajina," zdôraznil Paška. "Ekonomika sa neriadi podľa toho, čo váš predseda povedal," reagoval Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu