Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Kollár: Nie som si istý, či sa poslanci na budúci týždeň dostanú k rozpočtu

Jozef Kollár
Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec opozičnej SaS Jozef Kollár pochybuje o tom, že sa parlament na budúci týždeň dostane k diskusii o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. "Nie som si tým istý," povedal v závere štvrtého rokovacieho dňa 11. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Opozičný zákonodarca očakáva, že k štátnemu rozpočtu príde veľmi rozsiahly pozmeňujúci návrh. "Pretože ten rozpočet je taký zlý, že drobnými pozmeňujúcimi návrhmi nie je opraviteľný," domnieva sa. Úprava by mala byť podľa Kollára predložená na mimoriadnom rokovaní finančného výboru, ktoré organizuje Smer-SD. "Cez tento tučný pozmeňovák sa budete snažiť napraviť všetky čísla v rozpočte, o ktorých všetci viete, že sú nereálne," obrátil sa Kollár na ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) a poslancov z vládnej strany.

Kažimír už cez týždeň avizoval úpravu rozpočtu, keďže z dôvodu horšieho ekonomického vývoja očakáva ďalší výpadok príjmov. Zároveň však trvá na tom, že schválený rozpočet bude mať v súlade s medzinárodným záväzkom SR deficit nižší ako 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Šéf rezortu financií tiež pripomenul, že vládny návrh už obsahuje rezervu viac ako 500 miliónov eur.

Podľa pôvodných plánov sa mal zákonodarný zbor zaoberať rozpočtom už v utorok (4.11.). Ešte predtým však musí plénum ukončiť diskusiu o zmenách v dani z príjmov. Dnes sa to poslancom nepodarilo, hoci sa vládnemu návrhu venovali celý deň. Diskusiu neprerušili ani hlasovaním, keďže nebolo o čom hlasovať, ani prestávkou, ktorú mávajú na pravé poludnie.

O novele začali rokovať vo štvrtok (29.11.), do rozpravy sa ústne a písomne prihlásili takmer tri desiatky poslancov, prevažne z opozície. Jeden z mála vystupujúcich zástupcov Smeru-SD Miroslav Číž opozícii odporučil, aby zbytočne nenaťahovali diskusiu, do ktorej už neprinášajú nič nové. Opozícia napriek tomu v rozprave pokračovala.

V pléne bolo počas dňa prítomných len pár poslancov z každého poslaneckého klubu. Inak tomu nebolo ani v závere dňa. Naplnili sa tak predpovede Alojza Hlinu (nezaradený), ktorý si aj pre ne vyslúžil ešte vo štvrtok od predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) odporúčanie, že by mal svoje jasnovidecké schopnosti skúsiť využívať v prospech Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu