Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Koterec: S hrozbou kybernetických útokov musí počítať aj Slovensko

Miloš Koterec
Miloš Koterec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V kontexte celosvetového trendu, ktorý je charakterizovaný nárastom počtu a rozsahu kybernetických útokov, je potrebné reálne počítať s takýmto typom hrozieb aj na Slovensku.

Tvrdí to štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec. Poukázal na to, že útoky hackerov sa dejú vo virtuálnom prostredí, kde priestor aj vzdialenosti sú irelevantné a sú teda potenciálne nebezpečné pre všetky krajiny.

"Slovenská republika je technicky aj expertne pripravená čeliť hrozbe kybernetických útokov, existuje tu však množstvo premenných - napríklad rozsah, predmet a komplexnosť potenciálnych útokov... Potenciál vidím hlavne v efektívnej koordinácii a spolupráci verejných inštitúcií a privátnej sféry, rovnako tiež v príprave a implementácii strategických dokumentov pre ochranu kybernetického priestoru," uviedol Koterec.

Slovensko si podľa jeho slov uvedomuje aktuálnosť týchto hrozieb a postupný presun medzinárodného zločinu do virtuálneho priestoru. Reflektujú to preto aj priority bezpečnostnej stratégie Slovenska či účasť na projekte Centra výnimočnosti NATO v Estónsku. "Slovenská republika má prostredníctvom participácie v Centre výnimočnosti prístup k procesu prípravy politík a koncepčných materiálov, ktoré sú nevyhnutným predpokladom pre úspešné zvládnutie krízových situácií," poznamenal Koterec.

Štátny tajomník poukázal na to, že o nevyhnutnosti ochrany kybernetického priestoru svedčia aj reálne skúsenosti z praxe. Pripomenul napríklad počítačové útoky na estónske vládne a bankové inštitúcie v roku 2007. Tie na niekoľko dní úplne ochromili komunikačné a informačné systémy viacerých inštitúcií v krajine a paralyzovali tak ich schopnosť vykonávať činnosti závislé od informačných technológií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu