Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KDH: Prezentovaná rómska reforma je povrchná

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Rómska reforma, ktorú dnes predstavil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a splnomocnenec vlády pre rómsku komunitu Peter Pollák (OĽaNO), ponúka povrchné riešenia. Tvrdí to predseda KDH Ján Figeľ.

Šéf kresťanských demokratov pritom poukázal, že predstavený program v oblasti vzdelávania prezentoval rezort vnútra samostatne, bez prítomnosti zástupcov ministerstva školstva. "Kde je krytie tak rozsiahlych navrhovaných opatrení? Zaváňa to aj presunom sociálneho na etnický princíp pri riešení špeciálneho školstva, respektíve predškolského vzdelávania," poznamenal Figeľ.

Kresťanskí demokrati sú presvedčení, že pri príprave takejto reformy by mala vláda spolupracovať s mimovládnymi organizáciami, školami, ale predovšetkým samotnými Rómami. Zároveň by chceli poznať, aký osud čaká stratégiu integrácie Rómov do roku 2020, ktorú odobril vládny kabinet Ivety Radičovej. Figeľ totiž pripomenul, že tento dokument bol vysoko ocenený aj na medzinárodnej úrovni.

"Predstavený program je vágny aj preto, že mu v prvom rade chýba výchova a sprevádzanie a dôraz je kladený na vzdelávanie. Bez výchovy, sprevádzania komunity nedosiahneme výsledky, ktoré si želajú pán splnomocnenec a pán minister," podotkla opozičná poslankyňa Monika Gibalová (KDH). Podľa podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej (KDH) treba pri tejto reforme sledovať aj princíp decentralizácie a riešiť situáciu v každej obci samostatne.

Časť vládnej rómskej reformy, ktorú dnes zverejnil rezort vnútra, sa týka oblasti vzdelávania. Celkom 14 opatrení je zameraných na štyri oblasti: predškolská výchova, celodenné vzdelávanie, inkluzívne vzdelávanie a uplatnenie absolventov na pracovnom trhu. Podľa ministra Kaliňáka by sa mala rómska reforma v oblasti vzdelávania zrealizovať v horizonte dvoch až troch rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu