Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico: V eurozóne sa čaká iba na chybu, aby sa krajiny zbavili!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európske inštitúcie v súčasnosti podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) tlačia na národné štáty vrátane Slovenska, aby ozdravovali verejné financie ešte rýchlejšie, ako sa v minulosti zaviazali. V prípade SR by to znamenalo stlačenie deficitu v budúcom roku nižšie ako na 2,94 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo však vláda odmieta.

"Privítali by, keby ozdravovanie išlo na úroveň 2,7 %, 2,6 %. To sme odmietli. Budeme plniť len to, k čomu sme sa zaviazali a nepôjdeme ďalej, pretože je to veľmi citlivé," zdôraznil šéf exekutívy v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12. Zároveň upozornil, že v súčasnej situácii je dôležité plniť si svoje medzinárodné záväzky, na čo si kabinet vytvoril v budúcoročnom rozpočte rezervu v objeme viac ako 500 miliónov eur.
      
"Dnes sa nečaká na nič iné v eurozóne, len aby niektorá krajina urobila chybu, nesplnila záväzok, aby sa tejto krajiny mohli postupne zbaviť. Naozaj v eurozóne prevláda názor, že by bolo vhodnejšie, keby tam bolo podstatne menej krajín ako teraz. Preto Slovensko musí byť veľmi obozretné a musí dávať pozor na to, aby bolo krajinou, ktorej dôverujú," podčiarkol Fico.
      
V tejto súvislosti vyzval učiteľov aj ďalšie skupiny zamestnancov, aby pri požiadavkách na zvyšovanie platov vnímali túto realitu. Učitelia požadujú od vlády pre budúci rok 10-% zvýšenie miezd, inak 26. novembra vstúpia do časovo neobmedzeného štrajku. Kabinet im ponúka polovičný rast platov.
      
"Žiadam učiteľov, slovenskú verejnosť, aby vnímali, v akej ťažkej situácii je dnes vláda. Ponúkame 5 % a chceme o tom s učiteľmi normálne hovoriť. Nebudem teraz ďalej prezrádzať, či sú alebo nie sú nejaké možnosti. Toto je maximum, ktoré dnes máme k dispozícii,"
dodal Fico.
      
Predseda opozičného KDH Ján Figeľ v tejto súvislosti pripomenul, že ich minister v rokoch 2002 až 2006 zabezpečil dvojciferný rast miezd v školstve, aby sa dorovnávali ich platy na priemernú úroveň v národnom hospodárstve. "Toto som považoval za korektnú odpoveď, potom sa začali nožnice roztvárať, a preto chápem ich požiadavky," konštatoval v diskusii.
      
Zároveň upozornil na to, že rezerva v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok je taká veľká, že vyvoláva otázniky o skutočných cieľoch vlády, napríklad pri snahe vyvlastniť súkromné zdravotné poisťovne. "Štát necháva rezervu 500 miliónov eur, ktoré v našich očiach vyvolávajú otázniky, komu to má slúžiť? Akým finančným záujmom?" spýtal sa predsedu vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu