Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda chce spoplatniť denné štúdium v cudzom jazyku!

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana Smer sa v novele vysokoškolského zákona chystá zaviesť spoplatnenie časti denného vysokoškolského štúdia. Minister školstva Dušan Čaplovič navrhol, aby študenti platili za denné štúdium v cudzom jazyku.

Podľa poslanca  KDH Martina Fronca ide o tlak vysokých škôl, ktoré od zahraničného študenta nemôžu vyberať školné, pretože musí mať podmienky pre štúdium ako slovenský študent.

Froncovi prekáža aj obmedzenie počtu študentov na študijných odboroch. Považuje za centralizmus s tým, že on je za slobodnú vzdelávaciu cestu. Sloboda je však spojená aj so zodpovednosťou. Študenti by si mali slobodne vyberať odbor štúdia, ale niesť aj následok, ak si nebudú môcť nájsť prácu. Problém lietajúcich profesorov podľa Fronca existuje od roku 1989, ale nesúhlasí s tým, aby sa to riešilo v zákone. Podľa neho by to mali riešiť rektori a dekani. Vidí tiež problém v možnosti spájania bakalárskeho a magisterského štúdia, pretože v niektorých odboroch sa bude udeľovať výnimka za výnimkou.

Diskusiou k novele vysokoškolského zákona odštartovali dnes poslanci druhý deň 8. schôdze Národnej rady SR. Právna norma ministra školstva Dušana Čaploviča obmedzuje úväzky vysokoškolských učiteľov, tí, ktorí pôsobia vo viacerých školách, nebudú môcť týždenne odučiť viac ako 69 hodín. Návrh prináša aj predĺženie externého štúdia na vysokých školách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu