Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rafaj sa o post predsedu uchádzať nebude, Slotu možno nahradí Danko

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súčasný podpredseda mimoparlamentnej SNS Rafael Rafaj sa nebude uchádzať o post predsedu strany, ktorý po dlhom čase opustí jej súčasný líder Ján Slota. O novom šéfovi národniarov by mali rozhodnúť účastníci sobotňajšieho (6.10.) snemu, ktorý sa bude konať v Žiline.

Rafaj naznačuje, že najpravdepodobnejším nástupcom Slotu bude prvý podpredseda strany Andrej Danko. "Tak ako bolo povedané predtým, do úvahy momentálne pripadali dvaja ľudia - okrem mňa to bol Andrej Danko," povedal. Nevylúčil však, že nakoniec sa môže o predsednícku stoličku uchádzať aj ďalší kandidát. Sám sa plánuje uchádzať o miesto v predsedníctve SNS.

Danko si myslí, že o novom predsedovi národniarov ešte vôbec nie je rozhodnuté. Pripomenul, že návrhy kandidátov vychádzajú aj z okresných štruktúr strany a definitívny zoznam mien bude teda známy až v sobotu. "Pokiaľ viem, prebehli rôzne diskusie a spomínalo sa viacero mien," poznamenal.

Prvý podpredseda národniarov má podľa vlastných slov určité predstavy o tom, akým smerom by sa mala mimoparlamentná strana uberať. Primárne by však chcel svoju víziu predstaviť na sneme. "Určite musíme ísť smerom ochrany národných záujmov a aby Slovensko alebo Slováci mali také miesto v EÚ, ktoré im prináleží," doplnil Danko.

Slota sa rozhodol, že sa o svoju funkciu v SNS nebude uchádzať po neúspechu národniarov v marcových parlamentných voľbách -  nezískali potrebnú päťpercentnú podporu pre vstup do Národnej rady SR. Začiatkom septembra Slota uviedol, že ako svojho pravdepodobného nástupcu vidí jedného z dvojice podpredsedov Rafaj a Danko.

"Ja si myslím, že aj to, že vyjadrím podporu niekomu inému, bude v tomto čase správne rozhodnutie, pretože osobné ambície kohokoľvek by dnes mali ísť nabok. Verím, že delegáti aj členovia sa budú na to pozerať z pohľadu, čo je momentálne najlepšie pre stranu," povedal o svojom rozhodnutí nekandidovať Rafaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu