Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SDKÚ chce zmeniť Zákonník práce tak, aby neublížil malým podnikateľom

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana SDKÚ-DS pripravuje osobitný balík pozmeňovacích návrhov k Zákonníku práce, ktorý je v druhom čítaní. Podľa podpredsedu strany Ivana Štefanca majú zabrániť tomu, "aby sa škodlivé opatrenia v Zákonníku práce nedotkli malých podnikateľov".

O tomto zámere Štefanec informoval aj prezidenta Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimíra Sirotku, s ktorým dnes rokoval.

"Hovorili sme aj o tom, ako môžeme zvýšiť zamestnanosť na Slovensku u malého podnikania. Padli dobré návrhy na to, že by sa mala presmerovať podpora pri začatí živnosti na tvorbu pracovných miest. Prípadne, že by sa mala presunúť časť prostriedkov určených na nezamestnanosť na podporu pracovných miest," uviedol po rokovaní Štefanec. Na rokovaní hovorili účastníci aj o dosahoch legislatívnych zmien na malé podnikanie na Slovensku.

V prípade Zákonníka práce sa podľa neho potvrdili obavy, že predraženie pracovného miesta bude vyháňať prácu zo Slovenska. "Už aj teraz sa stretávajú predstavitelia živnostníkov a malých podnikov, že ľudia rušia živnosti. Viacerí sa presúvajú do šedej ekonomiky. Nálada nie je dobrá," povedal Štefanec.

Sirotka potvrdil nie dobrú náladu u malých podnikateľov, ale nepovedal, že živnostníci rušia živnosti. "Zvyšovanie odvodov, daní, všetky poplatky, zníženie odpočítateľných položiek, paušálnych výdavkov... Všetky tieto opatrenia vplývajú na atmosféru malého podnikania a obmedzujú rozlet, ochotu riskovať a ísť do rozvoja firmy. Prejavuje sa skôr fáza vyčkávania, utlmujú sa rozvojové procesy v malých firmách. A s tým súvisí aj rozvoj zamestnanosti. Dnes si malý podnik dvakrát rozmyslí, či zamestnanca zoberie alebo nie," zhodnotil Sirotka.

Zdôraznil tiež potrebu podpory malého podnikania. Práve to totiž môže podľa Sirotku "z veľkej časti riešiť nezamestnanosť" a preto si zaslúži pozornosť. "V znížení administratívy, v daňových úľavách...," poznamenal. Malým podnikateľom podľa Sirotku prekáža okrem iného dvojaký meter pri úľavách. "Podpora daňovými úľavami je úplne iná vo vzťahu k zahraničným investorom a voči niektorým našim veľkým podnikom ako voči malým," zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu