Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Frešo: Premiérom deklarovaný rast dôchodkov nemôže byť trvalý

BRATISLAVA – Nárast dôchodkov v prvom pilieri, o akom hovoril premiér Robert Fico (Smer-SD), nemôže byť podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša trvalý, keď je celý dôchodkový systém podľa vlády neudržateľný. Frešo to uviedol v dnešnom vystúpení v NR SR v rozprave k prvému čítaniu zákona o sociálnom poistení.

"Hovoríte, že máme nejakú výnosnosť v prvom pilieri, a zároveň tvrdíte, že systém nie je udržateľný," povedal Frešo. Vláda si tak podľa neho vlastnými slovami odporuje a potvrdzuje, že trvalý výnos v prvom pilieri nie je pravdivý.

"Pravda je taká, že výnos 16,22 % je nekrytý. Keby bol krytý, tak nemáte v dôchodkovom systéme každý rok taký výpadok," dodal Frešo. Zároveň sa zamyslel nad tým, prečo sú v súčasnosti pri návrhu zákona, ktorým sa znižujú odvody do druhého dôchodkového piliera, dôchodkové správcovské spoločnosti tak ticho.

"Ticho sú preto, lebo sa v zákone zároveň zdvojnásobujú poplatky pre DSS-ky," povedal Frešo. Toto považuje za hanebné. "To ticho je také, že až kričí, lebo došlo k dohode medzi vládou a finančníkmi," vyhlásil Frešo. A zaplatia to podľa neho ľudia, ktorí si sporia na dôchodky. "Poskladajú sa vám na to, že nedokážete poriadne šetriť, a DSS-kám na to, že budú mať vyššie výnosy," dodal predseda SDKÚ-DS.

Zároveň vyzval vládu, aby stiahla tento návrh zákona a prišla do parlamentu s niečím, s čím "sa môže spoločnosť stotožniť". Frešo bol posledným poslancom diskutujúcim v rozprave, ktorý sa do nej prihlásil písomne. Poslanci budú v diskusii pokračovať aj popoludní, keďže sa do rozpravy prihlásilo ešte 14 členov pléna.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu