Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandalózny Figeľov titul: Dizertačku písali aj ľudia z ministerstva!

BRATISLAVA - Knižku, ktorú Ján Figeľ použil ako svoju dizertačnú prácu, pripravovali úradníci ministerstiev. Tvrdia, že predseda KDH bol len editorom. Podľa kolegu z KDH Radoslava Procházku stratil Figeľ aj posledné zvyšky autority, ktoré mal.

Poslanec KDH Radoslav Procházka vyčíta Jánovi Figeľovi, ako pred piatimi rokmi získal titul PhD. „Zdá sa mi to trápne a myslím si, že to predsedu zbavuje posledných zvyškov autority, ktorú mal,“ povedal pre denník SME. Včera denník uverejnil informáciu o tom, že rektor súkromnej Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave Vladimír Krčméry a šéfka skúšobnej komisie Alžbeta Mrázová priznali, že Figeľovi v roku 2007 odpustili nedostatky v dizertačnej práci a titul dostal, pretože bol vo významnej funkcii eurokomisára pre vzdelávanie.     

Členovia KDH sa chcú predsedu na titul pýtať
 

Bývalý minister školstva Martin Fronc z KDH odmietol hodnotiť, či Figeľ mohol uspieť na sociálnej práci, keď do dizertačky iba skopíroval svoju knižku o európskej integrácii s názvom Slovensko na ceste do EÚ, ktorú napísal s Miroslavom Adamišom. „Bolo to na rozhodnutí oponentov a skúšobnej komisie, nerád by som sa nad nich povyšoval,“ povedal pre denník SME Fronc. Figeľa sa chce na štúdium pýtať aj poslanec Pavol Zajac z KDH. „Spýtam sa pána predsedu, či takáto práca stačila na získanie titulu.“

Použili texty úradníkov
 

Ako sa ukázalo, knižku, ktorú Figeľ predložil ako dizertačku, nenapísal sám. Jej spoluautorom je Miroslav Adamiš. Avšak nie je jediný, koho Figeľ v dizertačnej práci zaprel. Analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Dušan Sloboda opisuje, ako sa pripravovala kapitola o regionálnej politike. Pred desiatimi rokmi pracoval na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja a od nadriadených dostal zadanie pripraviť „stručný podkladový text o regionálnej politike“. „Po istých úpravách sa nakoniec nachádza v danej publikácii,“ povedal pre denník SME.  

Figeľ a Adamiš by mali byť chapaní ako editori
 

Sloboda upozorňuje, že texty sú len kompiláciami oficiálnych negociačných dokumentov ministerstiev a nariadení Európskej únie. „Páni Adamiš a Figeľ by mali byť chápaní skôr ako editori, a nie priamo autori danej publikácie,“ uviedol.

Čaplovič preverí Figeľov titul
 

Stanovisko už zaujalo aj súčasné ministerstvo školstva. Minister Dušan Čaplovič plánuje Figeľov titul preveriť. „Požiadame Akreditačnú komisiu, aby preskúmala medializované informácie. Nám sa podľa medializovaných informácií zdá celá táto záležitosť ako jeden veľký prešľap,“ povedal rezortu školstva Michal Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu