Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nikdy som neporušil žiaden zákon, odkazuje Harabin Beblavému

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin odmieta, že by v kauze bytu a parkovacieho miesta porušil zákon. Poslancovi NR SR Miroslavovi Beblavému (SDKÚ-DS) odkazuje, aby podal trestné oznámenie, ak má dôkazy o falšovaní zmluvy, ktorej kópiu Harabin zaslal výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v súvislosti s bytom. Šéf NS SR neverí, že to Beblavý urobí.

"Neurobí to, nakoľko vie, že po strate imunity by bol trestne stíhaný za krivé obvinenie. Nikdy som neporušil žiaden zákon a takéto klamstvá odmietam," vyhlásil Harabin. Reagoval tak na Beblavého vyjadrenia z dnešného rokovania výboru, ktorý sa zaoberal aj bytom a parkovacím miestom. Byt na Záhradníckej ulici kúpil Harabin podľa medializovaných informácií s viac ako 40-percentnou zľavou. Parkovacie miesto mu prenajíma NS SR. Majiteľke zaň súd platí mesačne 100 eur.

Návrh na preskúmanie okolností poskytnutia zľavy pri kúpe bytu podal Beblavý. Na výbore ako jeho predseda navrhoval uznesenie, na základe ktorého by výbor mohol žiadať Harabinovo stanovisko k bytu a parkovaniu, ako aj ďalšie súvisiace informácie. Poslanci Smeru-SD ho nepodporili a uznesenie neprešlo. Beblavý sa pýta, čo viedlo poslancov Smeru-SD k tomu, aby zablokovali šetrenie, hoci podnet je riadne kvalifikovaný. Sociálny demokrat Otto Brixi odmieta tvrdenie, že Harabina chráni. Briximu na to, aby nepodporil vyšetrovanie prípadu, stačila kópia zmluvy o dielo k bytu so začiernenými miestami, ktorú Harabin poslal výboru.

Podľa Beblavého je možné, že dátum na zmluve nemusí byť pravý. Pochybnosti majú aj ostatní opoziční členovia výboru. "Pán Harabin poslal xerox zmluvy, ktorá je datovaná dva týždne predtým, ako sa stal ministrom (v roku 2006). Bohužiaľ, v tej zmluve sú skutočnosti, ktoré nasvedčujú, že tá zmluva bola uzavretá až najmenej o mesiac neskôr, keď už ministrom bol," upozornil Beblavý. Poukázal napríklad na to, že podľa Obchodného registra firma, ktorá má v zmluve uvedenú určitú adresu, začala na tej adrese sídliť neskôr, ako je dátum na zmluve.

Harabin tvrdí, že Beblavý klame, keď hovorí o možnom falšovaní zmluvy. Vysvetľuje si to tým, že Beblavý chce odvrátiť pozornosť od svojich veľkých majetkov. "Uráža ma, ak jeden z pochybných najmladších milionárov Beblavý hovorí o falšovaní. Nech radšej vysvetľuje stomiliónové úplatky svojich spolustraníkov a najmä financovanie svojej vily, ako uráža a krivo obviňuje iných. Médiám narozprával, že v 25 rokoch zarábal na mimovládnych projektoch milióny a za to si kúpil vilu. Tieto rozprávky sú v poriadku. A ak ja čestne predložím dôkazy, tak to nie je poriadku," dodal Harabin.

V kópii zmluvy, ktorú Harabin poslal výboru, boli podľa tlačového odboru NS SR stanovené všetky okolnosti kúpy a podmienky, rovnako aj cena za byt na Záhradníckej ulici v Bratislave. "Byt kúpil spoločne s manželkou a zmluvu uzavreli 19. júna 2006," informoval TASR tlačový odbor. Zároveň pripomenul, že v čase podpísania zmluvy nebol verejným funkcionárom, ale radovým trestným sudcom. Parlamentné voľby v roku 2006 boli 17. júna, vláda Roberta Fica (Smer-SD), v ktorej bol Harabin ministrom spravodlivosti, začala úradovať 4. júla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu