Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bývalý podnikateľ oznámil úplatky na Najvyššom súde SR

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rozsudok v spore si protistrana kúpila na Najvyššom súde (NS) SR za 233.000 eur. Takéto podozrenie má podľa dnešného vydania Hospodárskych novín (HN) bývalý podnikateľ Ján Vovčík z Belej nad Cirochou. Denníku potvrdil, že už podal trestné oznámenie na štyroch sudcov obchodnoprávneho kolégia NS SR.

Vovčík hovorí, že k podplácaniu došlo, keď v apríli obchodný senát rozhodoval o odvolaní v jeho žalobe. V dvoch súdnych sporoch sa od roku 2006 snaží získať nárok na dividendy v celkovej výške 22,8 milióna korún (757.000 eur) od dvoch štatutárov spoločnosti, ktorá sprivatizovala štátny majetok v Stakčíne. V akciovke je Vovčík menšinovým akcionárom.

HN informujú, že súd už v minulosti priznal bývalému podnikateľovi časť dividend, o nároku na zvyšné teraz rozhodoval NS SR, ktorý ho zamietol. Podľa Vovčíka o úplatku hovorí protistrana verejne. "Nielen predo mnou, ale pred všetkými deklarujú, že 'kto maže, ten jede'. Keď si zaplatíme, tak vyhráme," povedal.

Podnikatelia na otázky zaslané e-mailom zatiaľ neodpovedali. Šéf obchodnoprávneho kolégia Juraj S. nereagoval na e-mail, esemesky ani nedvíhal mobil. Predseda NS SR Štefan Harabin pre HN povedal, že je pripravený zbaviť sudcov na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní mlčanlivosti. "Podporujem každé objasnenie podozrenia, pretože jedine nezávislé vyšetrovanie môže informácie potvrdiť alebo vyvrátiť," odkázal Harabin.

Vovčík tvrdí, že sa k podaniu oznámenie odhodlal, keď verejne prehovoril sudca obchodného kolégia Jozef Štefanko. Ten v rozhovore pre HN konštatoval, že rozhodnutia u nich sa kupujú. Aj jeho vyjadrenia začala polícia preverovať, zatiaľ bez záverov. Vovčík nepodal oznámenie vo veci, ale priamo na sudcov. Ak im nebude dokázaná vina, môže byť expodnikateľ stíhaný pre ich krivé obvinenie.

Podľa jeho slov sú sudcovia podozriví z rozsiahlej trestnej činnosti. Rozhodnutie si mala protistrana kúpiť cez advokáta, ktorý je známym predsedu obchodného kolégia. "Predseda kolégia bol sprostredkovateľom. Sudcom v senáte dal po milióne a s advokátom si ponechal zvyšné štyri," vysvetlil HN Vovčík. Zároveň tvrdí, že má troch-štyroch svedkov, ktorí mali informácie o podplácaní. Ich mená neuviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu