Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico schválil pobyt cudzích vojsk na území SR, naši pôjdu cvičiť do zahraničia

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kabinet Roberta Fica odobril pobyt cudzích vojsk na našom území a schválil plán vyslania našich vojakov na vojenské cvičenia do zahraničia.

Ozbrojené sily Slovenskej republiky sa každoročne zúčastňujú na vojenských cvičeniach mimo územia Slovenskej republiky, resp. na vojenských cvičeniach na území Slovenska za prítomnosti zahraničných ozbrojených síl. O vyslaní vojakov mimo územia Slovenskej republiky na vojenské cvičenia a o súhlase s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky na vojenských cvičeniach ako aj o ich prechode cez územie Slovenskej republiky rozhoduje podľa ústavy vláda.

Od júla do decembra sa na Slovensku uskutoční precvičenie spoločných taktických leteckých operácií a postupov s príslušníkmi Armády Českej republiky. V Rámci leteckého dňa SIAF začiatkom septembra príde na Slovensko do 250 príslušníkov zahraničných ozbrojených síl na precvičenie spôsobilostí v rámci medzinárodnej spolupráce. V júli na Slovensko na precvičovanie postupov pri plánovaní a vykonávaní špeciálnych operácií príde do 30 príslušníkov ozbrojených síl USA s leteckou technikou. V septembri majú prísť na cvičenie laboratórnych zručností s toxickými chemickými látkami príslušníci ozbrojených síl Slovinskej republiky a Maďarska. Na jeseň prídu na spoločné cvičenie jednotiek špeciálnych síl príslušníci ozbrojených síl Poľskej republiky.

Slovenskí príslušníci ozbrojených síl majú ísť v septembri na cvičenie do Nemecka pred nasadením do operácie ISAF. Na precvičovanie spoločných taktických leteckých operácií pôjdu naši piloti do Česka a Poľska. Ďalšie cvičenia absolvujú naše ozbrojené sily vo Francúzsku, Chorvátsku, Maďarsku, Veľkej Británii, Belgicku, Turecku, Španielsku, Holandsku, Nemecku a Švajčiarsku.

Ministerstvo obrany plánuje v septembri vyslať do operácie ISAF v Afganistane dvojčlenný výcvikový tím vojenskej polície, ktorý bude pôsobiť ako súčasť výcvikového tímu Vojenskej polície Českej republiky v provincii Wardak. Celý výcvikový tím je pod francúzskym velením. Výcvikový tím sa podieľa na plánovaní a zabezpečení teoretickej výučby príslušníkov Afganskej národnej armády (ANA) a Afganskej národnej polície (ANP) v provincii Wardak, vedie výcvik a mentorovanie príslušníkov ANA a ANP, pomáha s organizáciou denného režimu a bojových schopností. Vyplýva to z materiálu, ktorý dnes prerokovala vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu