Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

SMK by chcela byť v ľudovej platforme KDH, Mosta a SDKÚ

József Berényi
József Berényi

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície (SMK) by chcela byť súčasťou ľudovej platformy KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS.

"Nakoľko SMK je, popri KDH a SDKÚ-DS, člen Európskej ľudovej strany (EPP), a už viac ako desať rokov zastupuje tie isté záujmy ako ostatné členské strany EPP zo Slovenska, pokladá svoju účasť v ľudovej platforme za samozrejmú," uviedol predseda SMK József Berényi.

Nazdáva sa, že jeho mimoparlamentná strana môže prispieť k úspešnosti ľudovej platformy na európskej, krajskej a miestnej úrovni. "Účasť SMK na platforme ľudovcov môže prispieť aj k úspešnosti vo voľbách prezidenta republiky, ohľadom kandidáta opozície, rovnako by mohla povzniesť na celoštátnu úroveň úsilia smerujúce k zastaveniu úbytku Maďarov v SR," dodal Berényi. SMK podľa jeho slov dúfa, že Most-Híd nebude klásť prekážky ohľadom jej členstva v platforme.

"Diskusia o užšej spolupráci ľudových strán prebieha momentálne na pôde parlamentu. Preto sme hovorili iba o troch stranách, KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS," uviedol v reakcii na požiadavku SMK podpredseda KDH Pavol Abrhan. "Spolupráca sa teraz začala tvoriť medzi tromi stranami. Je to otázka budúcnosti," reagoval šéf poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos. SDKÚ-DS sa podľa svojho hovorcu Michala Lukáča pridáva k reakciám svojich dvoch partnerov z ľudovej platformy.

KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS sú za vytvorenie ľudovej platformy v rámci ktorej chcú spolupracovať tak v európskych, ako aj vo vnútropolitických otázkach. Lídri strán Ján Figeľ (KDH), Béla Bugár (Most-Híd) a Pavol Frešo (SDKÚ-DS) sa dnes dohodli, že ich strany budú hľadať spoločné skutočné riešenia problémov ľudí predovšetkým na úrovni parlamentu. To podľa nich môže byť základom pre spoluprácu s inými opozičnými stranami.

Na dnešnom rokovaní ľudovej platformy sa zhodli, že spoločné základy, dlhoročná osvedčená spolupráca, členstvo v Európskej ľudovej strane a podobné pohľady na riešenie sociálnych, ekonomických či kultúrnych otázok občanov nielen na Slovensku, ale aj na európskej pôde, sú dobrým predpokladom pre spoluprácu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu