Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Matovič odporúča Lipšicovi, aby nezakladal stranu z prebehlíkov

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igora Matoviča by netešilo, keby sa teraz opozícia rozpadla. Ak ale odchodom Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej z KDH sa začne nejaký obrodný proces opozície, bude rád. Matovič očakáva v budúcnosti ešte veľké turbulencie v opozícii. Lipšicovi odporúča, aby si nezakladal stranu z "prebehlíkov" z iných subjektov, ale z ľudí, ktorí s politikou nemali ešte nič spoločné.

"Vytvoriť zlepenec z prebehlíkov z iných strán, tak to by bol Dzurinda 2. Mohlo by to fungovať niekoľko rokov, ale morálny základ by bol slabý. Ja mu skôr odporúčam, aby si poctivo vybudoval stranu s ľuďmi, ktorí nemali s politikou nič spoločné," povedal Matovič. Dodal, že v takom prípade bude Lipšic a jeho subjekt OĽaNO blízky. "A vtedy to bude niečo pevné a na to by som sa aj vyslovene tešil," priznal Matovič.
     
Pokiaľ ide o jeho stranu a poslanecký klub, líder obyčajných tvrdí, že poslancov OĽaNO spája silnejší lep ako napríklad finančné či iné materiálne záujmy. "Sloboda a názorová voľnosť," konkretizoval Matovič. Poslanci si podľa jeho slov vážia práve spomínanú slobodu. "A to ich možno aj drží pokope. A lepy, ktoré spájajú ostatné kluby, možno také trvácne nie sú," podotkol Matovič.
     
Spolu so svojimi kolegami čelil v predvolebnom boji útokom od politických strán vrátane stredopravých, ktoré tvrdili, že Matovič nepozná svojich kandidátov a jeho poslanecký klub nebude stabilný. Z klubu matovičovcov ešte nikto neodišiel, jediní nezaradení poslanci sú zatiaľ Lipšic so Žitňanskou. Ich odchodom sa znížil počet poslancov KDH zo 16 na 14. Klub OĽaNO má stále 16 členov a počtom zákonodarcov je najsilnejší opozičný klub. Matovič sa tým však nezaoberá. "Mňa nebavia takéto naťahovačky," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu