Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najbohatší Slovák chce do politiky s Matovičovou stratégiou: Čo na to líder Obyčajných ľudí?

Andrej Babiš
Andrej Babiš

BRATISLAVA – Inšpiroval sa šéfom Obyčajných ľudí Igorom Matovičom a chystá sa použiť jeho recept na úspech, ako preraziť v politike? Slovenský miliardár s českým občianstvom Andrej Babiš, ktorý sa len koncom minulého roka rozhodol vstúpiť do českej politiky ako nespokojný občan, si chce prostredníctvom siete regionálnych novín pomôcť získať voličov pre svoje hnutie Akce nespokojených občanů 2011 (ANO 2011). Podobností s lídrom OĽaNO má viac než dosť. Čo na to hovorí Matovič?

Andrej Babiš rozhodne do politiky nepotrebuje vstúpiť pre peniaze, jeho majetok sa odhaduje na viac ako miliardu eur. Majiteľ spoločnosti Agrofert Holding totiž v Čechách ovláda väčšinu potravinárskeho a poľnohospodárskeho priemyslu. Zdá sa však, že politika je jediným chýbajúcim kúskom mozaiky, ktorú potrebuje doplniť.

Kampaň pre voľby do parlamentu v roku 2014 odštartoval už v novembri minulého roka. S hnutím ANO 2011, ako sám tvrdí, zastupuje nespokojných občanov. Podobne ako Matovič na Slovensku chce Babiš bojovať proti korupcii v Čechách. Šéf Obyčajných ľudí je takémuto nápadu naklonený. „Teším sa každému, kto chce očistiť politiku,“ povedal pre Topky.

Sebavedomé vystupovanie miliardárovi podobne ako Matovičovi nechýba. „To hnutie postavím tak, aby voľby vyhralo,“ uviedol pred časom pre Mladú Frontu Dnes. Do politiky plánuje dotiahnuť viacero osobností, ktoré v Čechách nie sú verejne známe. A práve na propagáciu svojho hnutia sa rozhodol založiť regionálny týždenník 5+2 dny, ktorý zadarmo distribuuje od marca tohto roka zatiaľ len v západných Čechách. Do konca roka chce, aby noviny vychádzali v celej krajine.
 

Matovič k bezplatným novinám v schránkach: Tie majú vždy úspech!


Súvislostí, ktoré zreteľne pripomínajú Matovičovu stratégiu je niekoľko. Práve jeho regionálne noviny ho spolu s ostatnými troma kolegami dostali do parlamentu už v roku 2010. Štvorica v nich mala inzerciu a Matovič v nich až dodnes pravidelne uverejňuje stĺpček, v ktorom sa venuje politickým témam. Pomerne často sa v nich kriticky vyjadruje o šéfovi Smeru Robertovi Ficovi.

Líder Obyčajných ľudí pripúšťa, že takýto spôsob komunikácie s ľuďmi je výhodný. „Neviem síce, či sa pán Babiš inšpiroval Obyčajnými ľuďmi, ale samozrejme, že distribuovať inzertné noviny do schránok a komunikovať s ľuďmi takouto formou, má vždy úspech,“ uviedol Matovič. „Má tú výhodu, že si to môže dovoliť. Peňazí má naozaj dosť,“ povedal. Zároveň však pripomenul, že nie všetko sa dá dosiahnuť peniazmi a ako príklad uviedol iniciatívu 99%. „Tieto voľby ukázali, že ľudia sa nedajú kúpiť,“ dodal.

Babiš vidí svoj hendikep v nedokonalom ovládaní češtiny i slovenčiny. Pre MF Dnes uviedol, že mu ľudia hovoria, nech rozpráva buď česky alebo slovensky. „Lenže ja už neviem poriadne ani jeden z týchto jazykov,“ pripustil najbohatší Slovák, ktorý sa narodil v Bratislave, no občianstvo má už mnoho rokov české. Igor Matovič je zase povestný svojím tvrdým trnavským prízvukom, ktorý sa snaží skrotiť najmä v diskusných reláciách.
 

Babišove podobnosti s Matovičom:


- úspech vo voľbách chce dosiahnuť distribúciou regionálnych novín do schránok – zdarma
- bojuje proti korupcii
- do politiky chce dotiahnuť verejne neznáme osobnosti
- používa zmiešaninu slovenčiny a češtiny

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu