Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezident poslancom poradil, ako riadiť štát

Ivan Gašparovič v Národnej rade SR
Ivan Gašparovič v Národnej rade SR

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič novozvoleným poslancom v parlamente pripomenul povinnosti vyplývajúce z ich postavenia a pokúsil sa pomenovať problémy súčasného Slovenska.

„Vaše miesta v týchto laviciach sú skúškou dôvery občanov vo vašu osobnú zodpovednosť, ale aj skúškou zodpovednosti politických subjektov zastúpených v parlamente,“ povedal dnes Gašparovič počas vystúpenia na ustanovujúcej schôdzi parlamentu.

Parlamentná pôda podľa hlavy štátu stelesňuje základy právneho štátu, pričom v šiestom volebnom období to budú práve oni, kto ponesie zodpovednosť za ústavnosť a zákonnosť. Dodal, že oceňuje angažovanosť občanov, ktorí razantne nastavili požiadavky na smerovanie vecí verejných, ale aj spoločenského a politického života.

Gašparovič zdôraznil akútnu potrebu riešiť nezamestnanosť, najmä mladých ľudí. Upozornil, že problém nezamestnanosti súvisí s chudobou či kriminalitou. S poľutovaním poznamenal, že absentuje komplexná stratégia a opatrenia, ktoré sa v tejto oblasti prijímajú, sú často len čiastkové.

Poukázal ďalej na ochranu zdravia, keďže súčasný stav podľa neho pripomína situáciu, keď je len jednou z nákladových položiek, ktoré treba znížiť na minimum. Podčiarkol, že občania sú predovšetkým ľudskými bytosťami a „nemôžu sa stať objektom experimentu na úkor svojho zdravia.“ Akcentoval tiež potrebu rozvíjať vidiek, prosperujúce poľnohospodárstvo či školstvo.

V globálnej dobe sa Slovensko podľa hlavy štátu nezaobíde bez partnerov. „Nie je žiadna lepšia alternatíva ako budúcnosť v EÚ,“ povedal s dodatkom, že do vzťahov so spojencami musíme prinavrátiť dôveru a predvídateľnosť. Taktiež vyzdvihol potrebu revitalizovať slovenskú obranu, či nutnosť prípravy na predsedníctvo Slovenska v EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu