Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Gašparovič: SR bola uplynulý rok nevyspytateľným spoločníkom

Ivan Gašparovič počas príhovoru
Ivan Gašparovič počas príhovoru

BRATISLAVA - Slovensko bolo minulý rok pre svojich partnerov a spojencov v Európskej únii nevyspytateľným spoločníkom. Myslí si to prezident SR Ivan Gašparovič.

V súvislosti s hlasovaním o dočasnom eurovale pripomenul titulky svetových médií, čo podľa neho nezvýšilo váhu našej krajiny na medzinárodnej scéne ani dôveryhodnosť nášho zahraničného pôsobenia.

Slovenská politika mu niekedy pridá tak, že si dáva vlastné góly. Európsku úniu považuje za zásadnú tému bez ohľadu na to, ako sú ľudia frustrovaní zo súčasnej situácie v Európe. "Východisko je jediné - smerovanie k vyššej úrovni fiškálnej únii a zodpovednosti voči sebe, ale aj partnerom," zdôraznil v príhovore počas dnešného 13. ročníka hodnotiacej konferencie zahraničnej politiky SR za rok 2011.

Medzery vidí tiež v plnení našich spojeneckých záväzkov. Podotkol, že slovenskí politici sa uspokojili s faktom nášho členstva v NATO. "Uspokojili sa vyslaním slovenských vojakov do misie ISAF v Afganistane a s vojenskou misiou na Cypre. Naši vojaci tam skutočne odvádzajú vynikajúcu prácu. Ale úlohy obrannej a bezpečnostnej politiky medzinárodného krízového manažmentu i naše spojenecké záväzky sú oveľa širšie," pripomenul.

Aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) si myslí, že politika transatlantických vzťahov sa dostala do tieňa európskych tém. "No ich dôležitosť nepominula," dodal. Zároveň je presvedčený o tom, že súčasná kríza predstavuje i medzinárodno-bezpečnostný problém.

"V krátkom čase môžeme byť konfrontovaní s vážnou eskaláciou medzinárodného napätia v niektorých kritických svetových regiónoch vrátane Stredného východu. Nemali by sme sa nechať unášať ilúziami o tom, že možné alebo aktuálne konflikty na rôznych miestach sveta sa nás netýkajú a nepredstavujú žiadnu výzvu pre našu bezpečnosť. Ak chceme robiť kvalifikované a zodpovedné rozhodnutia, nesmieme sa nechať pohltiť čisto domácimi spormi," upozornil.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) ubezpečila, že Slovensko si uvedomuje svoju zodpovednosť ako členský štát NATO a význam, ktorý zohráva v súvislosti s transatlantickou bezpečnosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu