Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Radičová: Treba prehodnotiť úlohy aj inštitúcie rezortu obrany

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Hoci armáde dlhodobo chýbajú peniaze, najmä na modernizáciu vojenskej techniky, podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) v tomto volebnom období silovému rezortu nebolo možné pridávať, keď sa na ostatných ministerstvách muselo šetriť.

 "Finančné zdroje sú aj vo vnútri samotného rezortu obrany - je možná reštrukturalizácia rozpočtovej kapitoly, treba zvážiť, ktoré funkcie ešte obrana vykonávať má, ktoré inštitúcie má mať pod sebou a ktoré sú stále len dedičstvom minulosti, a samozrejme sústrediť zásadné zdroje práve na tú základnú a hlavnú zložku, a to sú ozbrojené sily," povedala premiérka, ktorá od novembra 2011 vedie aj ministerstvo obrany.

Celkovo je však s pôsobením vlády v oblasti obrany spokojná. Poukázala na to, že kabinet si zadefinoval tri priority, ktoré sa mu podarilo napriek skrátenému volebnému obdobiu naplniť. "Bola to podpora vzdelávania - aj sa premietla v tomto rezorte, podpora zamestnanosti - aj máme výsledky, a samozrejme stavať infraštruktúru za normálne ceny," priblížila.

Úspešnosť ďalšieho fungovania rezortu bude podľa nej závisieť od troch apektov. Okrem vnútornej štruktúry rozpočtu ministerstva je to aj schopnosť využívať koncept "pooling and sharing".

"Všetky nové technológie už nedokáže utiahnuť žiadna krajina sama a sú tiež aj činnosti, ktoré môžu členské krajiny NATO spoločne zdieľať," poukázala. Tretím aspektom je podľa nej plnenie úloh krízového manažmentu, a to najmä toho domáceho. Armáda podľa nej v posledných rokoch viackrát až "neuveriteľne" pomohla civilistom pri povodniach, požiaroch, ale dokonca aj pri hľadaní stratených ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu