Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Maďarič: Cesta späť ku koncesionárskym poplatkom by bola veľmi problematická

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA - Návrat ku koncesionárskym poplatkom by bol podľa exministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) veľmi náročný.

"Bola to natoľko populistická téma, že si je veľmi ťažké predstaviť, že by existovala taká sebavedomá koalícia, ktorá by to aj s určitým rizikom vedela ľuďom vysvetliť a vrátiť to späť," uviedol v rozhovore.
      
Nanajvýš si vie predstaviť, že by nová vláda po marcových parlamentných voľbách posunula termín ich zrušenia. Na základe súčasne platného zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) ich ľudia prestanú platiť od budúceho roka. Dosluhujúca koalícia takúto novelu schválila 21. októbra minulého roka, teda už po páde vlády Ivety Radičovej. Podľa Maďariča sa na túto otázku bude treba pozrieť prakticky, teda z hľadiska verejných financií, keďže zákonom garantovaných 90 miliónov eur pre RTVS bude musieť nájsť štát vo svojom rozpočte, ale aj z hľadiska toho, ako by takýto krok vnímala samotná verejnosť. "Je to aj politický problém, keďže sa pod zrušenie podpísala celá táto vládna garnitúra. Takže by bolo otázne, ako by sa k tomu jednotlivé politické strany, najmä SaS, postavili a či by opäť túto tému mimoriadne populisticky nezneužili," poznamenal.
      
Myslí si však, že takáto závislosť RTVS od roku 2013 na štátnom rozpočte tohto verejnoprávneho vysielateľa ešte viac oslabí, a to nielen finančne, ale aj kompetenčne a z hľadiska autonómnosti.
      
Napriek súčasnému programu Slovenskej televízie a neustálemu poklesu sledovanosti a odchodu divákov si Maďarič myslí, že má na trhu obrovské opodstatnenie. Poukázal na to, že jej zánikom by chýbal istý typ programov a spravodajstva, ktoré komerčné televízie neponúkajú. "Keby lepšie fungovala, tak by jej opodstatnenie bolo ešte väčšie. Podľa mňa ešte stojí za to zviesť zápas, možno posledný, o jej budúcnosť," deklaroval.
      
V tejto súvislosti poukázal na opodstatnenosť Českej televízie (ČT). To, že jej STV nedokáže konkurovať, pripisuje Maďarič viacerým faktom. V prvom rade divokému politickému obdobiu na začiatku samostatnosti Slovenska, keď bola politicky zneužívaná, čím sa jej kredit na verejnosti oslabil, ale mnohokrát aj zlej voľbe manažmentu. "Veľmi podstatné je to, že Česká televízia vždy mohla vzhľadom na počet obyvateľov operovať oveľa väčším balíkom peňazí, a tým pádom mohla lepšie rozvíjať svoju tvorbu," podotkol s tým, že na Slovensku vždy chýbala odvaha zvýšiť poplatky do takej miery, aby STV dohnala dlh, ktorý vyplýval z menšieho počtu koncesionárov v SR.
      
"V Českej republike je to napríklad dvojnásobok. Čiže to bolo viacero faktorov, ktoré z STV urobili Popolušku v porovnaní s Českou televíziou," konštatoval. Ako dodal, ČT mala aj šťastie na to, že ju prvý generálny riaditeľ Ivo Mathé dobre rozbehol a nastavil. "Ten úvodný impulz bol veľmi dobrý. U nás tie prvé impulzy až také dobré neboli," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu