Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Radičová: Odpočúvanie bude možné iba so súhlasom ministra

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Príslušníci Vojenského obranného spravodajstva (VOS) budú môcť využívať informačno-technické prostriedky (ITP), teda aj odpočúvanie, len s predbežným súhlasom ministra obrany. "Nemôže sa stať, že by minister, ktorý má plnú zodpovednosť za spravodajské služby..., nemal predbežnú informáciu o nasadení týchto nástrojov," zdôvodnila zmenu na dnešnej tlačovej konferencii premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) poverená vedením rezortu obrany.

Zmenou majú prejsť aj ďalšie postupy práce príslušníkov VOS. Sprísnia sa podmienky prístupu zamestnancov k prostriedkom ITP, ako aj pravidlá ich pohybu v priestoroch VOS. Bola zriadená vnútorná inšpekcia v rámci obranného spravodajstva s cieľom zabezpečiť dohľad nad dodržiavaním zákonov. Táto inšpekcia bude mať na starosti spoluprácu VOS s orgánmi činnými v trestnom konaní.

V súvislosti s kauzou údajného odpočúvania novinárov službou VOS, eviduje rezort obrany dodnes 40 žiadostí o zbavenie mlčanlivosti. Podľa Radičovej ide o súčasných, ale aj bývalých zamestnancov tajnej služby. "Vo všetkých prípadoch tak riaditeľ, ako následne i ja, sme dali súhlas... Nebol dôvod, aby som nevyhovela týmto žiadostiam. Primárne sa dotýkajú tých, ktorí mali v rukách operatívne riadenie," priblížila premiérka.

Rezort obrany v súvislosti s týmto prípadom zadokumentoval podozrenia z dvoch trestných činov, a to podozrenia zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a vo veci prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. "Generálna prokuratúra končí s nevyhnutnými vypočutiami a v krátkom čase budú vznesené trestné oznámenia," povedala Radičová.

Tajná služba rezortu obrany sa dostala do pozornosti médií po tom, ako pre údajné odpočúvanie novinárov denníka Pravda a šéfa TA3 Michala Gučíka musel ministerský post opustiť Ľubomír Galko (SaS). Na čele silového rezortu ho následne nahradila premiérka, ktorá nechala odvolať riaditeľa VOS Pavla Brychtu. Na stoličke ho nahradil Róbert Tibenský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu