Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SNS varuje: Smer môže vďaka Gašparovičovi ohroziť po voľbách demokraciu!

Andrej Danko
Andrej Danko

BRATISLAVA – Nasledujúce parlamentné voľby môžu v prípade veľkého úspechu Smeru-SD vytvoriť základ pre ohrozenie slobody a demokracie na Slovensku, obáva sa prvý podpredseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko.

„Reálne hrozí politická, ekonomická a mediálna diktatúra. Nasledujúce voľby budú o tom, aby jedna strana nemala megaúspech,“ povedal dnes na tlačovej besede. Podľa Danka existuje hrozba, že Smer-SD bude po voľbách môcť vytvoriť koalíciu s ktoroukoľvek ďalšou stranou.

„Očakáva megaúspech a očakáva, že mega nebude nikoho potrebovať, pretože na jeho čele je megamozog, ktorý dokáže všetko zvládnuť, všetko riadiť, má na všetko riešenie.“ Danko varuje pred scenárom, v ktorom by mohol Smer-SD vládu kedykoľvek „zložiť“ a vďaka novému zneniu ústavy a dobrým vzťahom s prezidentom Ivanom Gašparovičom vládnuť až do ďalších volieb aj bez mandátu od parlamentu, pričom by ho parlament nemohol ani odvolať.

"Zmena ústavy nás dostala na cestu diktátu jednej strany," tvrdí Danko. Ako dodal, za vzniknutú situáciu nesú spoločne zodpovednosť aj ľudia v SDKÚ-DS či KDH. „Fico je čarodejnícky učeň Vladimíra Mečiara, dneska musím povedať, že jeho umenie dotiahol do dokonalosti. Ani Mečiar by si nedovolil takto manipulovať s ľuďmi,“ vyhlásil Danko o bývalom koaličnom partnerovi národniarov. Ako dodal, rozumie vyjadreniu Fica, že nechce, aby na Slovensku vládlo klbko hadov. „On chce, aby vládol len jeden had.“ Danko sa preto spolieha na to, že pri voľbách si ľudia spomenú na skúsenosti z 90. rokov aj na štyridsaťročné obdobie neslobody.

Sociálnych demokratov Danko viní za situáciu v zdravotníctve aj za stav krajiny, keďže umožnil pôsobenie vlády bez dôvery parlamentu. „Za situáciu v zdravotníctve nesie plnú zodpovednosť Smer-SD. Jednak štyri roky tento rezort riadil a jednak má plnú parlamentnú silu na to, aby túto situáciu vyriešil.“ Danko vidí hrozbu aj v tom, že sa neobsadzujú ústredné orgány štátne správy.

Pripomenul, že Slovensko stále nemá generálneho prokurátora, šéfa Úradu pre verejné obstarávanie, končí sa mandát šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, ombudsmana a riaditeľ Národného bezpečnostného úradu je už mesiace vo funkcii napriek tomu, že ohlásil rezignáciu. „Vyhovuje to tým, ktorí si zjednodušujú život tým, že majú stranícku knižku. Vyhovuje to tým ľuďom, ktorí by radi vrátili ten model pred rok 1989,“ myslí si o príčinách súčasného stavu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu