Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veľké rošády na kandidátkach: Obyčajní ľudia aj SaS dostanú posilu!

Igor Matovič a Jozef Viskupič (vľavo)
Igor Matovič a Jozef Viskupič (vľavo)

BRATISLAVA – Len tri týždne po páde vlády došlo k definitívnemu rozpadu Občianskej konzervatívnej strany. Dvaja poslanci OKS sa presunú k Obyčajným ľuďom, Peter Osuský sa objaví na kandidátke SaS a František Šebej zostáva v Moste.

OKS sa rozhodovala medzi ponukou SaS a Igorom Matovičom. SaS podľa predsedu OKS Petra Zajaca ponúkala dve miesta, a to 18. a 22. Malo ísť o miesta pre Petra Osuského a Ondreja Dostála. „OKS sa rozhodla pre stranícku ponuku a nie pre ponuku na jednotlivé osoby, presne tak, ako to urobila v roku 2010,“ uviedol Zajac, ktorý napokon spolu s Ondrejom Dostálom prestupuje k Obyčajným ľuďom.

Líder obyčajných Matovič ponúkol dvom poslancom takmer posledné miesta na kandidátke. Do prvej stovky chce umiestniť nezávislé osobnosti. „Posledné štyri budeme my (Matovič, Jozef Viskupič, Erika Jurinová, Martin Fecko) a miesta nad nami sme ponúkli im." Poznamenal, že do toho, koho si na kandidačnú listinu nominujú, Obyčajní ľudia hovoriť nemienia. Okrem OKS by sa mali na kandidátke objaviť aj členovia Konzervatívnych demokratov Slovenska na čele s Vladimírom Palkom. „Rokujeme o tom. Skôr sa mi zdá, že to smeruje k dohode,“ povedal Palko.

Osuský prestupuje do SaS

Poslanec Osuský bude na kandidátke SaS v prvej dvadsiatke zo 150 kandidátov. Ako uviedla hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová, Osuského vnímajú pre tím strany ako posilu. „Ide o čestného a vzdelaného človeka,“ uviedla. Liberálov do volieb povedie ich predseda Richard Sulík. Na prvých priečkach by mali figurovať ministri Jozef Mihál, Juraj Miškov, Daniel Krajcer a Ľubomír Galko.

Matovičovci majú problém

V piatok 28. 10. požiadali o registráciu strány, v ten istý deň však svoju stranu premenoval na Obyčajných ľudí Víťazoslav Moric. Matovič ho na tlačovej besede označil za bieleho koňa niektorej zo strán. Vyšiel v ústrety každej jednej politickej strane. Záleží na tom, aby nás dostali z parlamentu a čo najviac oslabili," domnieva sa. Podľa neho mohol Mórica na zmenu názvu nahovoriť tak predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, ako aj predseda SNS Ján Slota či líder Smeru Robert Fico. So všetkými má dobré vzťahy," poznamenal Matovič.

Očakáva, že čím bude bližšie k voľbám, tým viac rán bude prichádzať. "Nech nám budú akýmkoľvek spôsobom ubližovať, my sme odhodlaní sa budúcich volieb zúčastniť a zabezpečiť to, aby zlodeji nemohli rozkrádať miliardy z nášho spoločného," dodal. Momentálne hľadá riešenie, ako vo voľbách kandidovať s vlastnou stranou. Odmietol však konkretizovať jej nový názov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu