Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prvý pokus o odvolanie Radičovej neúspešný, zostáva vo funkcii

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) zostáva vo funkcii. Opozičným poslancom sa jej dnes na mimoriadnej schôdzi nepodarilo vysloviť nedôveru. Za návrh Smeru-SD a SNS hlasovalo 69 poslancov zo 147 prítomných, na vyslovenie nedôvery je pritom potrebných aspoň 76 hlasov.

Po viac ako 12 hodinovom rokovaní za vyslovenie nedôvery Radičovej hlasovali všetci poslanci Smeru-SD a SNS. Naopak, prítomní poslanci SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd premiérku vo funkcii podržali. Šéfka exekutívy čelila pokusu o odvolanie od nástupu do funkcie po prvýkrát.
      
Koalícia a opozícia si počas nočného rokovania navzájom vyčítala aktuálne aj staršie kauzy. Radičová si vypočula kritiku aj na súčasné kroky vlády, ako je ambícia zaviesť supehrubú mzdu či chystané zmeny v druhom pilieri. Líder Smeru-SD Robert Fico opätovne čelil výzve, aby vysvetlil pôvod hlasu podobného jemu z nahrávky.
      
Opozícia zase SDKÚ-DS pripomínala nejasné financovanie z minulosti, nesplnené volebné sľuby, kauzu daniarov aj Osrblie. Podľa lídra Smeru-SD Roberta Fica premiérka o korupčnom správaní jej poradcu musela vedieť a dokonca pripustil, že z toho mohla mať aj finančný profit.
      
Pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísalo celkom 47 opozičných poslancov. Svoje motívy zdôvodnili premiérkinou "očividnou neschopnosťou pri riadení vlády a prijímaní dôležitých ekonomických, sociálnych a finančných rozhodnutí". Radičová podľa nich nedodržiava vlastné verejné vyhlásenia a otvorené sľuby. Súčasťou návrhu na odvolanie premiérky je aj konštatovanie signatárov, že jej vládnutie do konca volebného obdobia v roku 2014 by znamenalo nárast slovenského dlhu až o 12,4 miliardy eur.
      
O návrhu na vyslovenie nedôvery premiérke rokoval aj vládny kabinet, podľa ktorého by mala Radičová na svojom poste zotrvať. "Toto stanovisko na vláde podporili všetci členovia, zároveň veľmi konkrétne aj predstavitelia štyroch ministerských klubov za SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a za KDH," povedal po rokovaní prvý podpredseda vlády Ján Figeľ (KDH).
      
Členovia vládneho kabinetu sa podľa Figeľa zhodli na tom, že opozičná iniciatíva vychádza zo zavádzajúcich argumentov. "Aj hospodárske a sociálne výsledky a ďalšie konsolidačné opatrenia vlády reagujú na ťaživé dedičstvo po predchádzajúcej vláde a na veľmi zložité medzinárodné prostredie z hľadiska finančného a hospodárskeho vývoja," obhajoval premiérku minister dopravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu