Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Matica rieši bustu, dištancuje sa od vyhlásenia Matice

Busta v Rajci
Busta v Rajci (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Historický odbor Matice slovenskej v utorok kritizoval vládu za stanovisko k buste Ferdinanda Ďurčanského a odsudzoval "opätovné pokusy kriminalizovať slovenské dejiny a ich protagonistov". Dnes sa od utorňajšieho vyhlásenia dištancoval.

Ján Bobák z Historického odboru Matice slovenskej v utorok 12. júla informoval, že Historický odbor Matice slovenskej znepokojujú "opätovné pokusy kriminalizovať slovenské dejiny a ich protagonistov" tak, ako sa to v poslednom čase deje v súvislosti s odhalením busty Ferdinanda Ďurčanského v jeho rodnom meste Rajci.

"Iniciátorom týchto úsilí nejde o objektívne poznanie našich národných dejín, ale o zakonzervovanie pohľadu na slovenské dejiny a ich osobnosti v duchu predchádzajúceho komunistického režimu, jeho ideológie, ako aj v duchu ideológie čechoslovakizmu," tvrdili matičiari. Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali historici Milan S. Ďurica a Ivan Mrva, akademický sochár Alexander Ilečko, jazykovedec Ján Doruľa, šéfredaktor Kultúry Teodor Kriška, herečka Eva Kristinová, akademický maliar Ondrej Zimka a ďalší.

Vyhlásenie dnes dementoval predseda Historického odboru MS Ján Lukačka. "Historický odbor Matice slovenskej nikdy neprijal takéto kolektívne stanovisko. K osobnosti Ferdinanda Ďurčanského. Historický odbor Matice slovenskej zorganizoval v marci 2011 odborné kolokvium za účasti historikov so širokým názorovým spektrom, kde sa na zásadách vedeckej polemiky predstavili rozmanité interpretácie tejto významnej osobnosti slovenských dejín," uviedol Lukačka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu